Radio Labin: Retrospektiva 2015. godine

Radio Labin: Retrospektiva 2015. godine

4.1.2016. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

I ova je 2015. za nama. Uspješna ili manje uspješna. Nekima dobra, nekima malo manje dobra. Godina i na Labinštini s puno zbivanja, važnih tema, radosti, razočarenja. O svemu smo vas tijekom godine informirali u našim informativnim emisijama, a za ovu retrospektivu izdvojili smo ono najznačajnije.

 

Godina je počela, već po tradiciji novogodišnjim kupanjem u Rapcu. Siječanjsko zubato sunce u more je privuklo hrabre plivače, a na rabačku šetnicu mnoštvo Labinjana. Početak siječnja obilježio je i drugi krug predsjedničkih izbora. Nova hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u tom je krugu najlošije prošla u Istarskoj županiji, pa tako i na Labinštini. Potkraj siječnja prerano nas je napustila labinska umjetnica Sanja Švrljuga Milić. Umrla je u riječkoj bolnici u 56. godini života. Kraj siječnja ipak smo završili s jednim lijepim događajem.

 

Naime, Rosana Silov iz Vineža primila je titulu najbolje mame na svijetu, a koju tradicionalno dodjeljuje Društvo distrofičara Istre. Mama Silov brine se i skrbi za svog 13-godišnjeg sina Roka, koji boluje od teškog oblika neuromuskularnih bolesti i jedini je sa svojom dijagnozom u Hrvatskoj. Što joj priznanje znači kaže: (ton – Rosana Silov).

 

A zašto je upravo ona najbolja mama na svijetu: (ton – Rosana Silov 1). Rosana Silov o tome kako je prihvatila sinovljevu bolest veli: (ton – Rosana Silov 2). O svom Roku ona brine 24 sata na dan i veli nije lako tako živjeti: (ton – Rosana Silov 3). I Roko o svojoj mami ima samo riječi hvale: (ton – Roko). I da, krajem siječnja labinski gradonačelnik i načelnici općina Labinštine zauzeli su se za raspisivanje savjetodavnog referenduma o izgradnji Termoelektrane Plomin C na ugljen.

 

Dobili smo krajem siječnja i najbolje sportaše Labina. Titule su ponijeli Luka Paliska, član Atletskog kluba Albona i rukometašica Matea Kelentrić. Najuspješnija momčad ili ekipa je Ženski rukometni klub Rudar, a najuspješnija momčad ili ekipa u mlađim kategorijama su kadeti Nogometnog kluba Rudar. Za najveću mušku sportsku nadu proglašeni su rukometaš Fran Mileta i Filip Grbić, član Kickboxing kluba „Budokai Labin, dok je najveća ženska sportska nada rukometašica Leona Šumberac. Za najuspješnijeg trenera u prošloj godini izabran je trener Rukometnog kluba Mladi Rudar Ivica Zubac. Za životno su djelo nagrađeni Sergio Verbanac i posthumno Franko Mileta. U siječnju se Labinu dogodio narod, tj. grupa mladih ljudi pokrenula je inicijativu „Ne Naplata Parkinga u Labinu“ i izazvala veliku pozornost. Zbog njih je sredinom veljače održana i tematska sjednica labinskog Gradskog vijeća, prihvaćen je i zaključak o izradi elaborata, ali čelnici Inicijative nisu zaključkom bili zadovoljni, rekla je Katarina Žumbar: (ton – Katarina Žumbar).

 

 

Radio Labin

 

 

 

 

retrospektiva katarina žumbar labin rosana silov sanja švrljuga milić