Rad labinske srednjoškolke Ree Radin iznad srednjoškolske razine postao je dio Istrapedije

Rad labinske srednjoškolke Ree Radin iznad srednjoškolske razine postao je dio  Istrapedije

16.12.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

PULA - Učenicima srednjih  škola koji su sudjelovali u natječaju Istrapedije jučer je u poglavarstvu Istarske županije uručena nagrada za najbolje radove koji će biti objavljeni u sklopu ove virtualne enciklopedije. Natječaj "Srednjoškolci kreiraju Istrapediju - 200. godišnjica od rođenja Jurja Dobrile i 100. godišnjica skladanja istarske himne ‘Krasna zemljo''''" proveden je u sklopu obilježavanja ovih obljetnica.

Slavica Tobok Kandić, urednica Istrapedije, objasnila je da je to treći po redu natječaj, a ovoga su puta učenici morali obraditi događaje, pojmove ili osobe koje su posredno ili neposredno povezane s djelovanjem biskupa Dobrile i skladatelja Matka Brajše Rašana.

 

Motivirati kreativce

 

- Ova je akcija imala za cilj motivirati kreativne srednjoškolce da svojim radovima doprinesu njezinom popunjavanju novim sadržajima. Zadaća učenika bila je odabrati vjerske, glazbene i teme iz publicistike iz razdoblja djelovanja ova dva intelektualaca, od 1812. do 1934., koje je trebalo obraditi formirajući enciklopedijsku natuknicu, kazala je Tobok Kandić.

Akcija je započela u rujnu obavještavanjem istarskih škola, a u kreiranju Istrapedije su sudjelovali učenici trećih i četvrtih razreda kojima su pomagali profesori mentori. Na natječaj je pristiglo sedam radova, manje nego prijašnjih godina, ali budući da su ocijenjeni kao iznimno kvalitetni, svi će biti uvršteni u Istrapediju.

Najbolji od najboljih je Matej Percan iz Pazinskog kolegija koji je osvojivši prvo mjesto za temu o Mati Mužini, istarskom svećeniku, dobio najvrjedniju nagradu - tablet.

- O njemu je pisalo samo da je istaknuta ličnost pa sam želio otkriti po čemu je bio poznat. Zahvaljujući tati koji me vozio obišao sam mnoge knjižnice i arhive po Istri da bih našao materijale o Mužini, a otišao sam u posjet obitelji koja je bila s njim u rodu da bih saznao što više o njemu, kazao je Percan koji se, iako vrlo mlad, pokazao kao pravi proučavatelj povi-jesti na što je vrlo ponosna njegova mentorica profesorica Orijana Paus.

 

Nastavak ideje

 

Drugo mjesto pripalo je Sanjinu Jovanoviću iz porečke Srednje škole Mate Balote, a treće Rei Radin, učenici labinske škole Mate Blažine, dok četvrto mjesto dijele učenici Sara Žerić, Lucija Mrzlić, Tajana Kelava i Benjamin Sadrić.

- Drago mi je da se nastavlja ideja enciklopedije koja svake godine uključuje veliki broj mladih ljudi. Siguran sam da će Istarpedija prerasti u još jednu tiskanu enciklopediju, istaknuo je rektor pulskog sveučilišta Robert Matijašić koji je zajedno s velečasnim Vilimom Grbcem, generalnim vikarom Porečke i pulske biskupije, te županijskim pročelnikom za kulturu

Vladimirom Torbicom uručio prigodne nagrade učenicima. Radove je ocjenjivala komisija, odnosno sveučilišni profesor Mihovil Dabo, profesor u Gimnaziji Pula Filip Zoričić, profesor u Srednjoj školi Mate Balote u Poreču Ivan Žagar te urednica Istrapedije Tobok Kandić.

M. JERIN

rea radin srednja škola radovi povijest juraj dobrila istrapedia