Računalna prevara u Svetoj Nedelji: Prevarant presreo poslovnu komunikaciju i preusmjerio na svoj račun popriličan iznos novca

Računalna prevara u Svetoj Nedelji: Prevarant presreo poslovnu komunikaciju i preusmjerio na svoj račun popriličan iznos novca

27.10.2022. // PU Istarska // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Labinska je policija zaprimila prijavu pravne osobe s područja Svete Nedelje da je oštećena za nekoliko desetaka tisuća kuna. Naime, nepoznati počinitelj tijekom rujna presreo poslovnu komunikaciju te je izmijenio podatke za uplatu novca i na taj način naveo pravnu osobu da umjesto svom vanjskom suradniku sa sjedištem u Indiji, uplati novac na drugi račun.


Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja, a policija ponovno upozorava građane da budu oprezni te da dobro provjere sve zahtjeve koji se odnose na plaćanje, pogotovo ako se traži promjena podataka za buduća plaćanja. Riječ je o obliku poslovne prijevare, odnosno prijevare s računima (BEC – Business Email Compromise). Kod ovakvih događaja počinitelji se predstavljaju kao klijenti ili dobavljači te navode djelatnike tvrtki da uplate račune za određene usluge na drugi bankovni račun.


Policija upozorava poslodavce i djelatnike da budu oprezni te da dobro provjere sve zahtjeve koji se odnose na plaćanje, pogotovo ako se traži promjena podataka za buduća plaćanja. Odredite kontaktne osobe za rad s tvrtkama s kojima redovito surađujete i dobro provjeravajte sve račune zbog mogućih nepravilnosti. Za isplate iznad određenog praga, predlaže se uspostavljanje postupka potvrde ispravnosti bankovnog računa i primatelja, a kada je račun plaćen, obavijestite o tome primatelja. Ukoliko posumnjate da bi se moglo raditi o prijevari, odmah o tome obavijestite policiju!


Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara možete saznati na stranicama Ravnateljstva policije, a na MUP TV YouTube kanalu pogledajte kako zaštiti osobne i poslovne podatke.


Foto: wikicommons

pu istarska policija računalni kriminal sveta nedelja