Rabački hoteljeri zadovoljni otvaranjem sezone: Kvaliteta umjesto pojeftinjenja

Rabački hoteljeri zadovoljni otvaranjem sezone: Kvaliteta umjesto pojeftinjenja

27.3.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

LABIN - Predstavnici dvaju rabački hotelijera, Maslinice i Rapca, izvijestili su na ovotjednom zasjedanju Skupštine labinske Turističke zajednice da su zadovoljni otvaranjem sezone.

Lorena Paliska, voditeljica prodaje u Maslinici, tvrtki u talijanskom vlasništvu, napomenula je da su prvi hotel otvorili 17. ožujka, ranije negoli su planirali, a od prekjučer su popunjena sva tri pa trenutno broje 1.200 gostiju. Start je, veli, jako dobar, iako su neka razdoblja u špici sezone zasad lošija nego lani. Istaknula je da agencije stalno apeliraju na sniženje cijena i akcije, a dio zahtjeva pokušali su uslišati produženjem ranog bukinga.

Na to se referirao Edi Černjul, direktor Rapca, rekavši da nije jednostavno smanjiti cijene »jer kasnije nema povratka«. Poručio je da njegova tvrtka nade polaže u podizanje kvalitete te u uključivanje dodatnih pogodnosti, primjerice izleta, u znatno ranije dogovorene cijene. Smatra da bi bilo pogrešno zbog globalne financijske krize ne zadržati kadrove i poraditi na njihovom usavršavanju, »budući da je to jedino dugoročno isplativo«.
- Ni u normalno vrijeme nitko nije mogao čvrsto prognozirati sezonu. Sigurno da će ona biti teška, no koja je bila lagana, upitao je Černjul.
U tvrtki Rabac, koja je dio grupacije Valamar, prve će hotele, Sanfior i Castor, otvoriti, kako je i najavljeno, iduće subote. Ostale će puštati u pogon iza 20. travnja, prema planu. Černjul je naveo da su u pripremu sezone uložili 18 milijuna kuna, najviše u wellness centar u hotelu Sanfior, osam milijuna. U uređenje autokampa Marina, pak, investirali su 1,5 milijuna kuna.

Prema izvještaju lokalnog TZ-a, lani je na području grada boravilo 170 tisuća gostiju, 800 manje nego godinu dana ranije. Stranih je 95 posto, među kojima gotovo četvrtina Nijemaca. Oni vode i u realiziranim noćenjima s 27 posto, a slijede ih Česi s 11 posto, potom Talijani, Austrijanci, Francuzi i Slovenci. Ostvareno je 1.100 noćenja, 14 tisuća više nego prethodne godine, a od toga 70 posto u hotelima i apartmanima, koji daju nešto više od polovice ukupnog ovdašnjeg smještajnog kapaciteta od 10.600 ležajeva.

Glavna tržišta uglavnom su zabilježila porast, izuzev talijanskog, s kojeg je stiglo 17 posto manje gostiju. Usto, drugu godinu uzastopce evidentiran je naglašeni pad britanskih gostiju, lani od 24 posto.

I. RADIĆ

noćenja valamar maslinica lorena paliska edi černjul ležajevi rabac hoteljeri turisti turiazm