Rabački brodari upozoravaju: Ili komunalni vezovi ili blokada Brestove

Rabački brodari upozoravaju: Ili komunalni vezovi ili blokada Brestove

19.8.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

RABAC - Ako im do kraja ovog mjeseca nadležno ministarstvo ne pomogne u dobivanju komunalnog veza u rabačkoj luci,Udruga brodara iz Rapca zaustavit će promet u trajektnoj luci Brestova, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Mogući prosvjed mogao bi se dogoditi 4. ili 5. rujna, a trajao bi sat vremena.

Novinarima su se obratili Roberto Batičić,Serđo Zupičić,Nerino Jakovčić i Đani Jureško, koji je istaknuo da će ako akcija u Brestovi ne bude dala rezultata,u pomoć pozvati kolege s cijelog Jadrana.

Lučku upravu u Rapcu optužuju da je jedina u Hrvatskoj koja krši pravilnik o određivanju namjene dijelova luke tako da što prostor uz glavu rive,na kojemu oni privezuju svoja plovila, vodi kao operativnu obalu,na kojoj se ležarina plaća 12 kuna po dužnom metru broda. Za inspekcijski nadzor, proveden u siječnju ove godine, kažu da nije utvrdio pravo stanje stvari.

- Proveden je tendenciozno jer gospođa inspektorica kaže da se u luci ne sidre jahte, a evo možete ih vidjeti. To je praktički nautički vez,a po pravilniku prednost ima komunalni vez za gospodarske subjekte, kaže Jureško. Batičić napominje da su u svibnju ove godine od Lučke uprave zatražili da zonu komunalnog veza produži do glave rive, što bi djelomično riješilo problem, ali to je osujećeno spregom s lokalnom vlasti.

- Pozvali su ribare koji su na vezu u Plomin Luci da i oni zatraže komunalni vez. Na taj je način stvoren dojam da nema vezova za svih pa ih ne treba dati nikome, veli on. Zbog neplaćanja računa koje im šalje Lučka uprava nisu ispunili uvjete za produženje godišnjih koncesija,a budući da su poslovali bez njih inspekcija ih je prije tjedan dana kaznila s po 15 tisuća kuna. Pokušali su to preduhitriti plativši u srpnju puni iznos koncesije bez obzira što nisu imali potvrde o njoj, ali im je novac vraćen.

Postupanje Lučke uprave objašnjavaju njenom prezaduženošću zbog izgradnje novih dijelova rive.

- Zakonodavac je bio dovoljno pametan pa je znao da primjena pravilnika ovisi o uvjetima u luci. Rabac neće biti normalna luka sve do izgradnje lukobrana, što znači da su naše odredbe u skladu s uvjetima i zakonom,kaže ravnatelj Lučke uprave Mario Paliska. Što se mogućeg prosvjeda u Brestovi tiče, veli da je za to zadužena

Lučka kapetanija. R. SELAN

rabac brodari lučka uprava rabac rabac vezovi brestova mario paliska udruga brodara rabac