Rabački brodari opet teško do veza

Rabački brodari opet teško do veza

12.4.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Udruga brodara ponovo je ogorčena na Lučku upravu, ovog puta zbog odredbe u natječaju za dodjelu komunalnog veza prema kojoj se neće razmatrati zahtjevi onih koji nisu podmirili sva njena potraživanja. Temeljem važeće podjele lučke obale svaki joj član udruge duguje najmanje 50 tisuća kuna.

Prije tjedan dana postignut je dogovor o početku razmatranja proširenja statusa komunalnog veza na dijelove obale na kojima se vezuju brodari, a sada se smatraju komunalnim vezom za koji se tijekom sezone plaća ležarina.

Za to je bilo potrebno raspisati novi natječaj za dodjelu veza, što je Lučka uprava u četvrtak i učinila, ali su se članovi udruge zbog sporne odluke osjetili izigranima, odnosno čini im se da im ona pokušava izbiti kunu iz džepa.

"Naš predmet u vezi s plaćanjem je na Trgovačkom sudu pa predlažemo izvansudsku nagodbu. Prema Pravilniku o lukama, luka u Rapcu ne može biti ustrojena a da turistički brodari nemaju komunalni vez", kaže u priopćenju za novinare predsjednik udruge Roberto Batičić.

"Prijedlog o izvansudskoj nagodbi možemo razmatrati, ali preko naših odvjetnika. Nemam pojma prema kojemu to pravilniku turističkim brodarima treba obavezno dati vez u luci. Za rješenje problema dogovorom uvijek smo spremni", kazao nam je telefonom ravnatelj Lučke uprave Mario Paliska.

Mogućnost rješenja problema dogovorom spominje se i u priopćenju udruge, uz napomenu da će svoje prijedloge rješenja u najkraćem roku uputiti "svim relevantnim subjektima".

Problem je nastao 1. kolovoza 2008. stupanjem na snagu novog pravilnika o komunalnim vezovima koji je ministarstvo donijelo da bi olakšalo položaj brodara, ali rabački brodari time nisu profitirali jer je Lučka uprava taj status dodijelila samo obali pogodnoj za vezivanje čamaca.

Umjesto toga, brodari su postali obvezni plaćati ležarine za korištenje operativne obale 17 kuna po metru plovila dnevno. Inspekcijski i upravni nadzori pokazali su da Lučka uprava nije kršila zakon.

Natječaj je otvoren zbog prijedloga da se komunalnim vezom proglasi obala od početka rive do njene glave te na drugoj strani novi dio rive koji je prvi izgrađen. (R. SELAN)

 

lučka uprava Rabac mario paliska roberto batičić vez komunalni vez rabac