Rabački brodari nezadovoljni izmjenama propisa (Audio)

Rabački brodari nezadovoljni izmjenama propisa (Audio)

22.9.2008. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Jutros je u gradskoj Vijećnici održan sastanak između čelnih ljudi Lučke uprave i nezadovoljnih brodara. Raspravljalo se o aktualnoj problematici korištenja lučkog prostora kojim upravlja Lučka uprava Rabac. Posebno je bilo riječi o primjeni Pravilnika o kriterijima za određivanje namjene pojedinog dijela luke otvorene za javni promet županijskog i lokalnog značaja, načinu plaćanja veza, uvjetima korištenja, te određivanja maksimalne visine naknade i raspodjele prihoda. Naime sporan je Pravilnik koji je stupio na snagu 1. kolovoza 2008. godine, a planirano je da će stupiti na snagu 1. lipnja 2009. godine. Predsjednik Lučke uprave, Dino Škopac poručio je da je u 9 godina koliko postoji Lučka uprava puno toga postignuto, posebice u Rapcu. Također je naglasio da je i Lučku upravu iznenadilo ranije donošenje zakona, te da je jedino što im preostaje da se usklade sa istim. (Prilog Dino Škopac).

Sa izlaganjem Škopca nisu se složili brodari. Nenad Perić, vlasnik «Monsuna» mišljenja je da u Rapcu ne postoji podjela luke na segmente koji se navode u članku tri Zakona, a odnosi se na komunalni vez za brodare.  Perić nadalje poručuje da komunalni vez koriste male brodice do 4 metra kojima to nije potrebno, dok veći brodovi, primjerice kao što je «Monsun» koristi nautički vez, što znatno utječe na davanja koje brodari mjesečno izdvajaju. Primjerice mjesečna davanja brodara porasla su za više od 30 posto. (Prilog Nenad Perić).

Robert Batičić, predsjednik Udruge brodara Rabac osvrnuo se na udio koji brodari plaćaju za razvitak rive. (Prilog Robert Batičić).

U nastavku sastanka Batičić je prozvao i Turističku zajednicu jer kako kaže ista nikada nije smatrala brodare dijelom turističke ponude. Gradonačelnik Grada Labina, Tulio Demetlika kao član vijeća Turističke zajednice to je demantirao. Mladen Bugarin kazao je da mu se novim Zakonom koji je stupio na snagu ove godine znatno povećala davanja koja on ne može podmiriti te je napustio vez.

Na operativnom dijelu rive, na koji se sredinom kolovoza preselio, plaćao je samo ukrcaj i iskrcaj gostiju. Vezano uz operativni dio rive istaknuo je (Prilog Mladen Bugarin). Iako je sastanak trajao gotovo dva sata nisu donijeti konkretni zaključci. Vezano uz operativni dio rive dogovoreno je da će se tabele koje označavaju zabranu kupanja na tom dijelu staviti na vidljivo mjesto. Nadalje je  dogovoreno je da će predstavnici Lučke uprave sagledati prijedloge brodara i Odluku koja je donesena staviti ponovno na dnevni red. Brodarima je predloženo da odaberu jednog člana koji će zajedno sa predsjednikom Udruge brodara, Batičićem prisustvovati sastanku.

Foto:autobusi.org 

 

 

Rabac brodari propisi Mladen Bugarin Robert Batičić Nenad Perić Dino Škopac Lučka Uprava Rabac Demetlika sastanak