Rabačka Amfora `na bubnju`, gdje je novac i dalje nitko ne pita

Rabačka Amfora `na bubnju`, gdje je novac i dalje nitko ne pita

3.1.2012. // iPress // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

RABAC – Na Općinskom sudu u Labinu za 19. siječnja zakazana je ovršna prodaja rabačkog hotela Amfora procijenjenog na 37.393.160 kuna. Hotel u središtu Rapca na površini od 4.200 četvornih metara ne može se na ovoj prvoj dražbi prodati za manje od 2/3 procijenjene vrijednosti. U tom bi slučaju cijena i za zemljište i za hotel od 1300 kvadrata iznosila tek 800 eura po metru što bi mogla biti prava prilika za poduzetnike.

Navedenih 37 milijuna kuna, ukoliko se i nađe kupac, nije ni približno dovoljno za pokriće dugova tvrtke vlasnika Amfora hoteli d.o.o. koji, bez kamata i ostalih troškova, premašuju 100 milijuna kuna, a rezultat su poslovnih pothvata pokojnog Đanija Bažona, Željka Žmaka i ostalih s njima povezanih osoba.

Ovrha je pokrenuta na zahtjev devetoro djelatnika hotela, kojima nisu isplaćene plaće i ostali troškovi, a ostali ovrhovoditelji su labinske tvrtke Liber Domini, Jedinstvo i Hena te Hrvatska poštanska banka.

Labinske tvrtke potražuju nešto više od 50 tisuća kuna, dok je dug HPB-u nešto veći od 100 milijuna kuna, s pripadajućom kamatom i troškovima. U zemljišnim knjigama zabilježeno je i potraživanje države na ime poreza i doprinosa veće od milijun kuna, ali i labinskog komunalnog poduzeća 1. maj, bez upisanog iznosa.

Tvrtku Amfora hoteli d.o.o. pod nepoznatim okolnostima i uvjetima od Đanija Bažona u vlasništvo su preuzeli Glas Istre d.o.o. i Mehanika d.o.o. te je opteretili hipotekarnim kreditima Hrvatske poštanske banke, zajedno s još nekim nekretninama u Istri. Iz HPB-a je kreditima izvučeno, koliko smo uspjeli rekonstruirati, najmanje 100 milijuna kuna, a kao zalog date su nekretnine u višestruko manjoj vrijednosti.

Gdje je novac završio nije poznato, niti je to, koliko za sada znamo, predmet istrage tzv. institucija pravne države.

Sam hotel je Bažon kupio za oko 2,5 milijuna njemačkih maraka 2002. godine kreditom Hypo Alpe Adria banke preko tvrtke MB Alona, koja je 2009. godine pripojena tvrtki Amfora hoteli te su u razdoblju od 2002. do 2009. uzimani daljnji brojni krediti i pozajmice uz založno pravo na nekretninu.

Tvrtka je u međuvremenu prebačena u vlasništvo Glasa Istre i Mehanike, koji su, nakon istovrsnog modela poslovanja uzimanjem kredita putem nekoliko povezanih tvrtki, danas u stečaju, a u ime vlasnika nastupa Albert Faggian, koji je, kako je poznato, za dvije kune preuzeo istarsko medijsko-trgovačko carstvo.

amfora albert faggian dani bažon željko žmak ovrha stecaj dug