Rabac: Više njemačkih turista, osjetno manje Talijana i Britanaca

Rabac: Više njemačkih turista, osjetno manje Talijana i Britanaca

4.11.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

U listopadu je na području Turističke zajednice Grada Labina ostvareno 55 tisuća noćenja ili četiri posto manje nego u istom mjesecu 2007. godine, što nije utjecalo na ukupni dojam ovogodišnje turističke sezone na Labinšćini, u kojoj je dosad ostvareno tek neznatno manje od 1,1 milijun noćenja, što je porast od dva posto. U izvješću labinske turističke zajednice navodi se da gotovo svako treće, ili 27,5 posto noćenja otpada na njemačke turiste, kojih je bilo sedam posto više nego lani, čime su obilježili ovogodišnju sezonu u ovom dijelu Istre, što nije bio slučaj s većinom drugih turističkih odredišta na našoj obali.

Talijana je bilo za čak 17 posto manje, što su najviše osjetili vlasnici restorana, dok je udio samo turista uz Češke, s rastom do 11 posto, bio veći od deset posto – 10,82. Iza njih i Talijana pri samom su vrhu bili i Austrijanci s udjelom od 8,5 posto i porastom od 8,6 posto, a tik do njih su bili francuski turisti, kojih je svake godine više na labinskoj obali. Britanski turisti - nekada uz Nijemce najčešći posjetitelji Rapca, pri samom su začelju uz skromnih 32 tisuće noćenja i padom od 24 posto.

 

Dok je privatni smještaj u Rapcu ostao na lanjskoj razini, u Labinu u porastu za jedan posto, a Općini Sveta Nedelja u padu za pet posto, najveći rast bilježe kamp u Rapcu - za čak 19 posto. Prema neslužbenim podacima velike hotelske kuće će financijski proći bolje nego lani, ponajviše zbog dolazaka gostiju koji su bili spremni platiti više, dok zbog smanjene potrošnje turista ove sezone najmanje razloga za zadovoljstvo imaju ugostitelji i trgovci.

 

Rabac turizam turisti TZ noćenja