Rabac: Kraj za 69 alepskih borova

Rabac: Kraj za 69 alepskih borova

7.5.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Za koji dan počet će piljenje i uklanjanje alepskih borova označenih bijelim trakama između šetnice i hotela Valamar Sanfior u Rapcu. Oznake su izazvale pozornost šetača i pokrenule negativna nagađanja da će stabla biti srušena samo da bi hotel, čija se obnova dovršava, dobio što ljepši pogled na more.

Zbog toga su se prošlog tjedna na licu mjesta, odnosno na šetnici uz svjetionik, sastali predstavnici Mjesnog odbora i djelatnici Riviere Adrije, vlasnika hotela, porečke tvrtke za projektiranje i uređenje okoliša Plan Terra, Grada Labina i njegovog komunalnog poduzeća Prvi maj.

Objašnjenje je bilo sljedeće: uklonit će se suho i bolesno drveće te na njegovome mjestu posaditi novo, pogodnije za ovu lokaciju.

Fitosanitarni pregled stabala, prijedlog sanacije i idejni projekt uređenja cijele zone turističkog zemljišta između hotela i šetnice izradila je Vedrana Matošević iz Plan Terre.

- Najbliže moru bit će posađen tamaris, zatim hrast crnika, pa čempresi, pinije i ladonje. Prostor oko hotela bogato ćemo hortikulturno opremiti: posadit ćemo masline i palme te niz autohtonih i udomaćenih grmova i pokrivača tla. Uvest ćemo i sustav navodnjavanja pa će travnjak moći koristiti i kupači, kaže Matošević.

U planu je uklanjanje 69 stabala, od čega je polovica potpuno suha. Alepski borovi, posađeni 50-ih godina prošlog stoljeća, visoki su pet do deset metara, mahom su nakrivljeni i iskrivljeni burom i jugom. To ih čini vizualno atraktivnima i zahvalnim motivima za fotoaparat pa su se mnogi pobojali da će njihovim uklanjanjem ovaj dio šetnice izgubiti nešto od svoje osobitosti.

Međutim, alepski borovi nisu autohtoni na ovom tlu i upravo je opaka bura u veljači prošle godine presudila mnogima od njih. S vremenom će ih trebati sve zamijeniti, a umjesto ovih prvih koji odlaze bit će zasađena 82 nova stabla.

Iz Valamara doznajemo i da će za krajobrazno uređenje okoliša obnovljenog Hotela & Case Valamar Sanfior, čije je otvorenje najavljeno za 16. svibnja, biti nabavljeno 65 autohtonih i udomaćenih stablašica, 50-ak palmastih vrsta, 1.500 grmova i 2.500 trajnica i pokrivača tla. (R. SELAN)

 

alepski borovi borovi sječa stabla apartmani rabac