RABAC: HOTELSKA TVRTKA POVEĆALA MATERIJALNA PRAVA RADNIKA | U Maslinici veće plaće i nova organizacija rada

RABAC: HOTELSKA TVRTKA POVEĆALA MATERIJALNA PRAVA RADNIKA | U Maslinici veće plaće i nova organizacija rada

11.5.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Bivši predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić iskoristio je nove zakonske mogućnosti za umirovljenike i zaposlio se na pola radnog vremena u Maslinici, na novootvorenom radnom mjestu savjetnika uprave za potrebe kadrovske politike.

U hotelskoj kući Maslinica iz Rapca potpisan je novi sporazum između sindikata i poslodavca kojim su povećana materijalna prava radnika. U vrhuncu sezone zapošljavaju tristotinjak ljudi, a počevši od travnja najniža primanja za puni mjesečni fond sati iznosit će 4.800 kuna neto, pod uvjetom da radnik nije koristio bolovanje. S plaćom za mjesec svibanj svim radnicima koji su bili u radnom odnosu najmanje mjesec dana isplatit će se i dodatak od 500 kuna pod uvjetom da radnik ne koristi bolovanje, a s plaćom za srpanj onima koji su radili najmanje dva mjeseca pod istim će se uvjetom isplatiti dodatak od tisuću kuna.


S plaćom za kolovoz radnici koji su radili najmanje tri mjeseca dobit će dodatak od 500 kuna, a za rujan tisuću kuna ako ne koriste bolovanje. Predviđena je i božićnica od 2.500 kuna onima koji su radili najmanje devet mjeseci u godini, a ostalima, ali s najmanje pet mjeseci neprekidnog rada slijedi srazmjeran dio tog iznosa.


Za listopad su najavljeni novi pregovori o Kolektivnom ugovoru, a poslodavac se već sada obvezao svim zaposlenicima koji budu bili u radnom odnosu u prosincu, a odradili su u poduzeću najmanje pet mjeseci rada, isplatiti dar u naravi u iznosu od 600 kuna. Najkasnije do konca studenog razmotrit će se mogućnost isplate preostalog dijela neoporezivog iznosa sukladno poreznim propisima.


Možda je ovo povećanje radničkih primanja rezultat i zapošljavanja bivšeg predsjednika Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruna Bulića u tvrtki Maslinica, na novootvorenom radnom mjestu savjetnika uprave za potrebe kadrovske politike. Naime, Bulić je iskoristio nove zakonske mogućnosti za umirovljenike i zaposlio se na četiri sata dnevno u ovoj hotelskoj kući u talijanskom vlasništvu. Već je napravio i novu organizacijsku strukturu tvrtke, u tri sektora, što su talijanski poslodavci prihvatili, a primjenjuje se od 1. ožujka.


Bivša sindikalna povjerenica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije u Maslinici Admira Žakula, koja je od 1. svibnja na funkciji direktorice nabave, smatra da će zapošljavanje Bulića pridonijeti ostvarivanju boljeg socijalnog dijaloga i harmoniji između radnika i poslodavca u Maslinici. No, čini se da je Bulić, kojeg su Talijani angažirali nezadovoljni stanjem u Maslinici, više od savjetnika jer osim kadrovskih vuče i organizacijske poteze kako bi podigao ovu tvrtku na višu razinu, ostvario pravedniju politiku plaća koje su do sada bile niske te ujedno i poboljšao međuljudske odnose u tvrtki.


Nova četveročlana uprava


Nakon smrti vlasnika Maslinice Talijana Filipa Horstmana, koji je umro prošle godine, a bio je izuzetno cijenjen među radnicima zbog svoje socijalne osjetljivosti i razumijevanja položaja radnika te kao takav bio izvrstan partner sindikatu, vodstvo tvrtke Maslinica preuzela je četveročlana uprava. Čine je Horstmanova supruga Regina Bellicini, braća Bruno i Ivo Gentilini te Fabio Tovini. Tvrtka Maslinica, koja prva u Rapcu otvara svoje hotele i posljednja ih zatvara, ima 1.800 kreveta u hotelima Mimosa, Hedera, Narcis i Lido Palace te još 2.500 mjesta u autokampu Oliva.


B. Biočić


filipo horstman maslinica plaće turizam radnici sikd rabac