Rabac: Hotel Amfora poput feniksa/obrat: Vlasnik traži kupca, radnici plaće

Rabac: Hotel Amfora poput feniksa/obrat: Vlasnik traži kupca, radnici plaće

10.5.2010. // HRT // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Iako se zbog velikih dugova mislilo da će ostati zatvoren, rabački hotel Amfora ipak je ovoga tjedna otvorio vrata i primio prve goste. Hotel s blokiranim žiroračunom i hipotekom Hrvatske poštanske banke u 80-postotnom je vlasništvu Glasa Istre i 20-postotnom vlasništvu pulske Mehanike.

 

U tijeku su pregovori s rabačkom hotelskom kućom Maslinica o davanju hotela u najam kako bi se spasila turistička sezona.

HRT

 

Tvrtka Maslinica ipak neće, kako se najavljivalo, uzeti u četverogodišnji najam rabački hotel Amforu, kojemu je zbog višemilijunskog duga blokiran račun, jer takvu opciju nije prihvatila Hrvatska poštanska banka, koja ima založno pravo nad objektom, potvrdio nam je Albert Faggian, predstavnik većinskog vlasnika Amfora hoteli d.o.o. Potonje je poduzeće u 80-postotnom vlasništvu Glasa Istre d.o.o. i 20-postotnom Mehanike d.o.o.

Prema načelnom dogovoru, rabačka hotelska kuća Maslinica trebala je preuzeti i sedmero zaposlenika Amfore - koja je otvorena tek prošlog utorka - te im isplatiti tri zaostale plaće, pa su radnici i dalje bez primanja u ovoj godini. Uskoro će potraživati i osobni dohodak za travanj, a još ranije žalili su se da im ni doprinosi na plaće, unatoč dobrom punjenju hotela, nisu plaćani od lanjskog svibnja.

- Očekujem da bismo unutar tjedan dana uspjeli isplatiti jednu plaću, a potom ćemo vidjeti kako će priča funkcionirati. U svakom slučaju, pokušat ćemo zbrinuti radnike što prije jer nije korektno da rade bez primanja. Redovitu isplatu plaća, uostalom, nalažu pravila pristojnog poslovanja. Hotel će ostati otvoren, a za poslovanje potrebnu robu plasira mu Puljanka, rekao nam je Faggian, član Uprave Grupe Puljanka.

Napominje da će zaposlenicima, pod kojom god tvrtkom budu radili (zasad je, veli, prerano govoriti o varijantama), osigurati kontinuitet radnog odnosa te zadržavanje prava po osnovi neprekinutoga rada kod istog poslodavca.

Uz ove prioritete, ističe, primarno je primiti goste koji su već rezervirali smještaj, odnosno rasteretiti račun hotela rješavanjem dugovanja na račun komunalnih obveza (struje, vode, plina, boravišne pristojbe), odnosno utanačiti dinamiku njihova podmirivanja.Amfora, tvrdi naš sugovornik, zasad ima gotovo šest tisuća bukiranih noćenja, a po skromnijem ih planu, prilagođenom kasnijem otvaranju hotela, ove sezone računa ostvariti više od 15 tisuća.

Faggian objašnjava da su iz banke odbacili opciju najma hotela iz kojega bi joj se podmirivala dugovanja jer kompletna zarada za to ne bi dostajala. Kaže da se tim profitom, objektivno, ne može financirati niti kamata.

Nastavljamo pregovore i zapravo je bilo teško očekivati da će se tako velika transakcija riješiti jednim razgovorom, dodaje Faggian podvlačeći da se razmišlja o prodaji hotela.Za to je, kako nam prenosi, isprva bila zainteresirana upravo Maslinica, ponudivši banci konkretnu cijenu, da bi potom od toga iznosa ipak odustala. Sada se, kaže, razgovara s još dva-tri druga interesenta.

Goran Zahtila, prokurist hotelske kuće Maslinica, kaže pak da bi za eventualnu kupnju Amfore trebalo najprije skinuti hipoteku s hotela, odnosno «očistiti» nekretninu, pa se dogovarati o cijeni.

- To bi, međutim, potrajalo najmanje dva-tri mjeseca, odnosno do kraja sezone. Željeli smo pomoći kao dobri susjedi i potencijalni poslovni partneri, posudili smo naše djelatnike da pripreme hotel za sezonu, čekajući odgovor banke, koja na koncu nije pristala na varijantu najma, rekao nam je Zahtila. (I. RADIĆ)

Glas Istre

 

dug hypo banka kriza prava radnika goran zahtila željko žmak maslinica d.o.o glas istre đani bažon malverzacije hotel amfora amfora radnici plaće