Pula: U Istarskoj županiji svečani prijem za labinske volontere Crvenog Križa

Pula: U Istarskoj županiji svečani prijem za labinske volontere Crvenog Križa

23.3.2010. // Regional Express // Objavljeno u kategoriji Društvo

Za Sanju Faraguna i Aleksandra Kneževića, volontere labinskog Crvenog križa, sudionike humanitarne misije na Haitiju danas je Istarskoj županiji u Puli priređen svečan prijem. Prijemu su prisustvovali Vedran Grubišić, dožupan Istarske županije, Vesna Ivančić, potpredsjednica Hrvatskog crvenog križa, Stipanov Denis, Služba za zaštitu i spašavanje te Elza Damijanić ravnateljica Crvenog križa Istarske županije.

Jedna lasta ne čini proljeće, istaknuo je Grubišić, no sustav je spreman za najveće katastrofe – speleolozi, Ronilački savez Istre i vatrogasci – čuvaju živote ljudi i materijalna dobra, pohvalivši pritom istarske Haićane za humanu i plemenitu gestu.

Sanja Faraguna i Aleksandar Knežević vratili su se u Istru prošle srijede nakon petotjednog boravka na Haitiju. Sanjin posao bio je promocija higijene u kampovima za unesrećene, gdje se Haićane upozoravalo na opasnosti uvjeta života u kojima sada egzistiraju. Aleksandar je nakon procijene situacije u kampovima, radio na izgradnji sanitarnih čvorova, nabavi materijala te samoj izgradnji istih, kako bi se mogli staviti u funkciju. Istrijani su na Haiti krenuli kao dio austrijskog tima, koji su uz njih sačinjavala dva Austrijanca, Kanađanin i Francuskinja. Trenutno se na haitiju nalazi 21 takva jedinica iz Međunarodne federacije Crvenog križa, odnosno delegata Crvenog križa iz  zemalja, od kojih jednu čini i Hrvatska.

Sanja je istaknula kako im je bila izuzetna čast otići i pomagati. „Nema cigle koja se tamo nije prevrnula“, slikovito je opisala situaciju u kojoj se nalazi Haiti. Dodala je kako su im svojim radom tek dijelom pomogli, jer su potrebe velike te će biti potrebno puno vremena da se situacija tamo dovede do zadovoljavajućeg stanja. „Sve ono što vidite na televiziji, istinito je, dodajte još mirise i atmosferu, i slika je potpuna“, započeo je Aleksandar. Tvrdi da su dali najviše što su mogli, radeći desetak sati dnevno. 

Ivančić je napomenula kako je godišnje potrebno 180 milijardi dolara humanitarne pomoći kako bi se sanirale posljedice prirodnih katastrofa, od čega se godišnje prikupi oko 120 milijardi dolara. Istaknula je kako su ponosni na Županijsku službu Crvenog križa i njihove humanitarce.

Damijanić je istaknula kako su Sanja i Aleksandar „probili led“. Opisala ih je kao obične, drage ljude koji su humanitarne aktivnosti započeli radeći u skladištu Crvenog križa. Napomenula je kako je Hrvatski Crveni križ zasad prikupio pet i pol milijuna kuna za pomoć Haitiju, od čega 3,7milijuna kuna putem žiroračuna, a ostali dio putem telefonskih poziva. Dodala je kako su ponosni što su osposobili ljude za svjetske misije. Naime, obuka za rad sa pročišćivačem vode traje oko dvije godine, te se obučavaju na domaćem terenu ali i u Njemačkoj i Austriji na vježbama simulacije.

„Nužno je dati značaj profilu humanitarca u moru crnih i sivih vijesti koje nas svakodnevno zasipaju“, zaključila je. (K.H. / Foto: M. Angelini)

sanja faraguna aleksandar knežević crveni križ GDCK haiti pomoć potres humanost nadia mauro škopac prijem vedran grubišić