Pula duguje Noordungu barem spomen-ploču

Pula duguje Noordungu barem spomen-ploču

2.4.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Delegacija Labin Art Expressa XXI danas je na Mornaričkom groblju u Puli polaganjem vijenca na grob Jozefa Potočnika, štabnog kirurga s činom generala austrougarske mornarice koji je preminuo 1894. godine u Puli, još jednom iskazala počast i usmjerila pozornost na lik i djelo njegova sina Hermana Potočnika Noordunga, rođenog Puljanina (22. 12. 1892.), začetnika jednog od najznačajnijih otkrića na području svemirskih istraživanja i globalne komunikacije - geostacionarnog satelita i svemirske orbitalne stanice.

Herman Potočnik Noordung, jedan od pionira i velikana svemirske znanosti, umro je u Beču 1929. Još nije otkriveno gdje se nalazi njegova rodna kuća u Puli, kao što, nažalost, ni grad Pula ni hrvatska država još uvijek nisu valorizirali povijesni značaj ovog velikog znanstvenika i vizionara, niti je na bilo koji način obilježeno da je rođen u Puli, Hrvatskoj.

- Grad Pula duguje Hermanu Potočniku barem jednu malu ploču koju bi postavili bilo gdje u gradu, jer je Pula njegov rodni grad, istaknuo je voditelj umjetničke grupacije Labin Art press Dean Zahtila, podsjetivši da je ovom velikom znanstveniku i vizionaru u Mariboru postavljena bista; u Grazu jedna ulica nosi njegovo ime; u slovenskom Vitanju napravljen je dojmljiv kulturni centar europske svemirske tehnologije posvećen njegovom liku i djelu, dok je na internetskim stranicama američke NASA-e vidljivo da se ona itekako referira na njegovo djelo.

Početkom 60-ih, uoči priprema za prvi let Apolla, jedan od pionira astronautike Werner von Braun, poznat po raketi V-2, izjavio je kako letova u svemir u takvom obliku ne bi bilo da nije bilo Hermana Potočnika Noordunga. U filmu "2001: Odiseja u svemiru", dodao je Zahtila, dizajn i način funkcioniranja orbitalne stanice djelo je ovog rođenog Puljanina. (Zoran ANGELESKI; snimio Manuel ANGELINI)

noordung lae labin art express performans dean zahtila