PU istarska: Držite se pravila o držanju životinja

PU istarska: Držite se pravila o držanju životinja

22.4.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Od početka ove godine na području PU istarske zabilježeno je 25 slučajeva napada pasa na djecu, odrasle i druge životinje čiji su vlasnici poznati i prekršajno sankcionirani, ali se također dogodilo još desetak slučajeva napada pasa kojima vlasnici još nisu pronađeni, upozorila je istarska policija.

Od spomenutih 25 slučajeva u 9 je pas, kojega je vlasnik šetao bez povodca, napao i ugrizao odraslu osobu, a u po 3 slučaja riječ je bila o djetetu i drugom psu. U više slučajeva psi bez nadzora vlasnika ulijetali su u dvorišta kuća gdje su napali i usmrtili domaće životinje i druge pse.

Između ostaloga, policija bilježi i slučaj nemara jedne Puljanke koja je svog ljubimca bez brnjice dovela u dvoranu na košarkašku utakmicu tijekom koje je neprestano lajao i pokušavao se otrgnuti s povodca. A svakako najzanimljiviji slučaj koji je prekršajno prijavljen dogodio se u Poreču gdje se konj bez nadzora sam prošetao rivom i prometnicama.

Najgori slučaj napada pasa čiji vlasnici još nisu pronađeni dogodio se prije 15-ak dana u Medulinu kada su psi napali konje i usmrtili jedno ždrijebe te ga rastrgali i dijelom pojeli.

 

Kako se bliži ljeto i sezona godišnjih odmora, vrijeme kada brojni turisti sa sobom dovode svoje kućne ljubimce, ali, nažalost, i vrijeme kada brojni neodgovorni i nehumani vlasnici svoje ljubimce prije odlaska na odmor puštaju uz prometnice ili u naseljenim mjestima, policija drži da je potrebno skrenuti pozornost na napuštene životinje, ali i na neodgovorne vlasnike koji svoje pse najčešće izvode u parkove gdje se igraju djeca te ih puštaju da se slobodno kreću.

Policija apelira na vlasnike životinja da svojim ponašanjem i pridržavanjem pravila o držanju životinja doprinesu što većoj sigurnosti djece u parkovima, ali i svih drugih koji se kreću javnim površinama ili će u protivnom snositi odgovornost.

Vlasnik psa koji napadne čovjeka biti će prekršajno prijavljen dok će pas bez obzira na vrstu ući u skupinu opasnih pasa te će o njegovoj sudbini odlučivati nadležni veterinarski inspektorat. Vlasnici koji životinje drže bez nadzora ili ih zlostavljaju bit će novčano kažnjeni prema Zakonu o javnom redu i miru.

Prema Zakonu o zaštiti životinja također će novčano biti kažnjeni vlasnici životinja koje na bilo kakav način ugrožavaju zdravlje i sigurnost drugih životinja i ljudi, a osobito djece. Prema Pravilniku o opasnim psima poput pit bulla, rotvajlera, njemačkih ovčara i sličnih izvoditi ih smiju jedino s brnjicom i na povodcu punoljetne osobe

 

PU istarska držanje životinja pravilnici zakon javi red i mir inspektorat