PU Istarska | Blagdanski dani: oprez u prometu!

PU Istarska | Blagdanski dani: oprez u prometu!

30.12.2018. // PU Istarska // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Na području Policijske uprave istarske od 1. siječnja do 27. prosinca 2018. godine dogodile su se 22 prometne nesreće s poginulim osobama, kao i u istom razdoblju 2017. godine. U navedenim prometnim nesrećama ove su godine smrtno stradale 23 osobe, a lani su poginule 22 osobe. Najviše prometnih nesreća s poginulim osobama dogodilo se zbog nepropisne ili neprilagođene brzine te zbog vožnje pod utjecajem alkohola.


Pred nama su dani vikenda i blagdanski dani, kada uobičajeno veći broj osoba konzumira alkohol, a među njima je i znatan broj onih koji nakon konzumacije alkohola, sjedaju za upravljač automobila i u takvom stanju ugrožavaju svoju sigurnost, sigurnost svoje obitelji ili prijatelja koji se sa njima nalaze u vozilu te sigurnost drugih sudionika u prometu. Vozači pod utjecajem alkohola podcjenjuju opasnost i precjenjuju svoje sposobnosti te često voze brzinom znatno većom od dozvoljene, pretječu  druga vozila bez da se uvjere da to mogu učiniti na siguran način, razgovaraju na mobitel za vrijeme vožnje, čine i druge prekršaje te nisu dovoljno pažljivi za vrijeme vožnje. Svi ovi prekršaji nažalost dovode do teških prometnih nesreća, u kojima često stradavaju drugi sudionici u prometu, koji poštuju prometne propise i nisu napravili nikakvu pogrešku.


Vrijeme blagdana, vrijeme je čestitanja i povećanog korištenja svih sredstava komunikacije, ponajviše naših pametnih telefona. Dokazano je da uporaba pametnog telefona u vrijeme vožnje značajno produljuje vrijeme reakcije vozača, kao i da povećava rizik od prometne nesreće tri puta, slijedom čega pozivamo vozače da se prilikom upravljanja vozilom suzdrže korištenja mobitela tijekom vožnje. 


Policijski službenici u dane vikenda, a i u dane početka 2019. godine, pojačano će provoditi nadzor vozača kako bi na vrijeme iz prometa isključili vozače koji upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola i tako zaštitili njih i duge sudionike u prometu od posljedica prometnih nesreća.


Stoga, kako bi u predblagdanskim danima i nakon dočeka Nove godine bilo što manje posljedica prometnih nesreća, pozivamo vozače da ne voze ako su pod utjecajem alkohola, da poštuju ograničenja brzine, da za vrijeme vožnje drže veći razmak između vozila jer su ceste mokre i skliske, da koriste sigurnosni pojas, da ne koriste mobitel za vrijeme vožnje i napose, da voze povećanim oprezom.   Foto: Ilustracija, MUPpolicija oprez promet pu istarska