Psihoonkološko savjetovalište srijedom u Puli

Psihoonkološko savjetovalište srijedom u Puli

22.1.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Pulska Opća bolnica otvara novosnovano Psihoonkološko savjetovalište koje će voditi psihijatar Tomislav Peharda. Program obuhvaća psihoterapijske pomoći onkološkim bolesnicima i njihovim obiteljima. Kako je rečeno, onkološki bolesnici i njihovi članovi obitelji svake će srijede od 13 do 15 sati moći doći u savjetovalište i zatražiti savjete u vezi s borbom s tom okrutnom bolesti. "Ova nova organizacijska shema potrebna je i pacijentima i liječnicima, te svim zdravstvenim djelatnicima.

Činjenica je da nas bolesnici sve više trebaju, a mi moramo znati kako najlakše pomoći i njima i njihovim bližnjima", naglasio je u ponedjeljak u Puli predsjednik Nacionalnog povjerenstva za psihoonkologiju dr. Križo Katinić. Ravnatelj Opće bolnice dr. Lems Jerin, u skopu predstavljanja Nacionalnog programa psihološke pomoći onkološkim bolesnicima i njihovim obiteljima, naveo je podatak da je 2005. u Istarskoj županiji od zloćudnih bolesti umrlo 410 osoba.

 

"To je glavni uzrok smrtnosti u nas", kazao je ravnatelj Jerin, dodavši da je osnovni cilj Nacionalnog programa koji provodi pulska bolnica, među ostalim, smanjiti broj oboljelih, povećati prevenciju papa-testovima i mamografijom te skratiti vrijeme od operacije do terapije. Dr. Katinić je najavio i tiskanje brošure namijenjene obiteljima bolesnika koja bi im pomogla da se lakše snađu u pomoći svojem članu.

Rukovoditelj djelatnosti za psihijatriju, dr. Dragutin Breški, bio je gost Radio Labina 28.siječnja, ( audio dr. Dragutin Breški)

Psihoonkološko savjetovanje Pula Opća bolnica pomoć smrtnost Lems Jerin zloćudne bolesti tumor