Protiv smeća na Krasu pokraj Čepićkog polja: Promjenu lokacije reciklažnog dvorišta traži 150 potpisnika peticije

Protiv smeća na Krasu pokraj Čepićkog polja: Promjenu lokacije reciklažnog dvorišta traži 150 potpisnika peticije

27.9.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Predviđeno reciklažno dvorište nalazilo bi se s desne strane državne ceste Vozilići-Polje Čepić između sela Kožljak i Blaškovića * U samoj općini Kršan postoje i druge lokacije iz kojih otpad ne bi bio vidljiv niti jednom naselju, kaže odvjetnik Bojan Zustović

Vijećnici općine Kršan na posljednjoj su sjednici na uvid dobili peticiju protiv lokacije reciklažnog dvorišta koju je tijekom javne rasprave potpisalo 150 građana s područja Polja Čepić, Šušnjevice, Kožljaka, Brda i drugih okolnih naselja koji direktno gledaju na predloženu lokaciju. Potpisi su objavljeni na internetskim stranicama Općine Kršan u izvješću o javnoj raspravi.

- Predložena se lokacija nalazi pokraj Čepićkog polja koje je kultivirano krajobrazno područje prema prostornim planovima Istarske županije, odnosno pokraj nekadašnjeg Čepićkog jezera, te u blizinu Kloštra koje je zaštićena kulturna baština iz 12. stoljeća, rekla je Marina Honović potpisnica iz Polja Čepić koja je nazočila sjednici uz još jednu potpisnicu Petru Stojnić i odvjetnika iz Polja Čepić Bojana Zustovića. Predviđeno reciklažno dvorište nalazilo bi se s desne strane državne ceste Vozilići-Polje Čepić između sela Kožljak i Blaškovića (katastarska općina Kršan k.č. 2231/151 i 2231/150).

- Predviđena je izgradnja reciklažnog dvorišta za građevinski otpad i reciklažnog dvorišta za komunalni otpad. Sama površina koju bi zauzimalo reciklažno dvorište za komunalni otpad iznosi 60 puta 35 metara. Predviđeno je postavljanje najmanje 20 spremnika za otpad. Dimenzije reciklažnog dvorišta za građevinski otpad iznosile bi prema idejnom projektu 60 puta 100 metara. Postavlja se pitanje je li ono Općini Kršan potrebno u predviđenim dimenzijama, pitao je vijećnike u ime potpisnika peticije odvjetnik Bojan Zustović. On je kazao da prema zakonskim odredbama i planu gospodarenja otpadom za područje Labinštine reciklažno dvorište za građevinski otpad može prihvaćati otpad iz bilo koje općine, a ne samo s područja Općine Kršan. Posebice smatra da će doći do znatnog vizualnog zagađenja.

- Otpad je vidljiv iz Čepića, Šušnjevice, Brda, Nove Vasi, Jasenovika, Kožljaka. U samoj općini Kršan postoje i druge lokacije iz kojih otpad ne bi bio vidljiv niti jednom naselju. Postavljanjem reciklažnih dvorišta pokraj Čepićkog polja pričinjava se znatna šteta u krajoliku, a time i građanima, kazao je Zustović istaknuvši da je sama lokacija neprimjerena i zbog toga jer je izložena jakim udarima bure. (B. BIOČIĆ)

reciklažno dvorište kras čepićko polje peticija vozilići čepić kožljak blaškovići