Prosvjed u Labinu: Vlada je zaboravila invalide

Prosvjed u Labinu: Vlada je zaboravila invalide

7.5.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Jadna je država koja se želi bogatiti na invalidima, poručio je jedan od 20-ak članova labinske Udruge osoba s invaliditetom koji su danas prosvjedovali ispred starogradske Lože zbog ukidanja stečenih prava.

Usprotivili su se, naime, najavi Vlade da će od iduće godine za 80-postotne invalide ukinuti smart kartice za besplatnu cestarinu te plaćeno dopunsko zdravstveno osiguranje. Država bi te pogodnosti osigurala samo onima sa stopostotnim tjelesnim oštećenjem.

- Možda bi ih i njima ukinula da nije reagirala pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak. Ni dio ostalih, međutim, ne može se koristiti javnim prijevozom. Njima auto nije luksuz, već potreba. Tražimo samo da se zadrži ono što smo dosad imali, a radi se o ionako malim pravima, naglasio je tajnik udruge Ramiz Durmić.

Žalosti ga, kazao je, da se s predstavnicima invalida uopće nije razgovaralo, da su o "preko noći srezanim povlasticama" saznali iz medija.

- Vlada Jadranke Kosor nas je zaboravila, a ipak nas u Hrvatskoj ima više od pola milijuna. Ako su takvi rezovi baš potrebni, vjerojatno bi ih većina osoba s invaliditetom prihvatila. Ne kritiziram, samo pozivam da se s nama govori o nama, rekao je.

Ovo je, veli, prvi prosvjed nakon Vladine najave te vjeruje da će primjer labinske udruge, koja broji preko 300 članova, slijediti i ostale, njih 80-ak, iz državnog Saveza. Podršku udruzi pružila je i labinska HVIDRA, predvođena predsjednikom Ivicom Petrićem. (I. R.)

 

vlada mjere štednja kriza HVIDRA invalidi