Proširenje vrtića u Potpićnu dogodine

Proširenje vrtića u Potpićnu dogodine

24.9.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

»Iduće ćemo godine sigurno investirati u proširenje dječjeg vrtića u Potpićnu i tako dugoročno riješiti problem malog kapaciteta«, poručuje Josip Kontuš, načelnik Općine Kršan, nakon što su nedavno odbijena čak 22 zahtjeva mališana za upis.


Zatražit će pomoć i od susjedne Općine Pićan, s obzirom da područni vrtić polaze i tamošnja djeca. Lani je, doduše, već natkrivena terasa, no takvo je proširenje ispalo tek »vatrogasno« rješenje, s obzirom da ih je, kako priznaje, iznenadila ovosezonska »potražnja«.


- Proširili smo skupine upisavši u Potpićnu troje djece s liste čekanja, dva su zahtjeva povučena pa smo ostali na 17 neuslišanih molbi, od kojih je osam za upis u jaslice, a devet za vrtić, kaže Irene Smoković, ravnateljica Dječjeg vrtića »Pjerina Verbanac«. Napominje da slične nedaće s manjkom prostora muče i ostala područna odjeljenja, uključujući i središnji gradski vrtić te jaslice.


Pojašnjava da su vrtići »Pjerina Verbanac« - jaslice i dva labinska te odjeljenja u Raši, Rapcu, Vinežu i Potpićnu - prije 12 godina imali 250 korisnika, a sada ih ima 443.


- Općinske vlasti, eto, pokazuju volju, i to je već puno. Dvije sobe u Potpićnu, koje koristi 65 djece, primjerice, predstoji proširiti na još jednu ili pak pronaći novu lokaciju za vrtić. Očekujem skori dogovor s načelnikom Kontušem, zaključuje Smoković.
Roditeljima koji nisu uspjeli sakupiti dovoljno bodova po pravilniku o upisu, a koji se može pogledati i na web stranici Grada Labina, po svoj prilici ostaje biti strpljivima i osloniti se na »baka servis« ili kakvo slično rješenje.


- Sve je lako dok su tu nona i nono koji čuvaju mog sina, ali nismo samo zato željeli dati dijete u vrtić. Njemu bi prije svega u ovim godinama koristila socijalizacija. Znam da je Općina nešto proširivala, ali to je sve premalo, izjavio nam je jedan od roditelja s vrha liste čekanja.
Valja se na koncu osvrnuti i na zanimljiv detalj: svojevrsni ivičnjaci Labinštine - Koromačno i Potpićan - muče dvije sasvim različite brige: dok je područna škola nadomak cementare, sa svega tri učenika, praktički pred gašenjem, vrtić blizu tvornice kamene vune pretijesan je za nove naraštaje.

I. RADIĆ

Foto: Vrtić postao pretijesan - skupina predškolaca u Potpićnu

vrtić Potpićan Općina Kršan Josip Kontuš djeca mladost