Proračun smanjen s 14 na 6,8 milijuna kuna

Proračun smanjen s 14 na 6,8 milijuna kuna

22.12.2007. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

PIĆAN -S tijesnim odnosom šest za i pet protiv na preksinoćnjoj je sjednici Općinskog vijeća prošao proračun za iduću godinu od 6,7 milijuna kuna, što je tek 47 posto ovogodišnjeg. Neizvjesnost oko ishoda glasovanja najbolje je ocrtao istup nezavisnog vijećnika Ivana Smilovića, koji je rekao da prvi put glasa za nešto s čim se ne slaže jer je to ipak bolje nego dolazak državnog povjerenika i novi izbori, do čega bi došlo da se on priklonio oporbi okupljenoj oko donedavnog načelnika Branka Ružića.

Smilovićeve primjedbe najviše su se odnosile na previsok trošak hladnog pogona općinske administracije od 1,2 milijuna kuna, zatim na pola milijuna kuna za kulturne aktivnosti, a nisu mu prihvatljiva ni izdvajanja za profesionalnu vatrogasnu postrojbu.
Paket primjedbi Ružića (IDS) bio je mnogo veći, a osnovna se zamjerka odnosi na zapostavljanje razvojne koncepcije proračuna, u kojem nisu predviđene kapitalne pomoći od Županije i države, koje bi se trebale prije svega koristiti za opremanje poduzetničke zone. On se također nije složio sa zaduživanjem vatrogasne postrojbe na račun dobrovoljnih vatrogasnih društava, a iznio je sumnju da će Rockwool plaćati komunalnu naknadu, od koje se ostvaruje trećina proračunskih prihoda, dok ne dobije uporabnu dozvolu. Zbog toga je predlagao prihvaćanje samo privremenog financiranja za prvo tromjesečje, što većina vijećnika nije prihvatila.
Načelnik Ivan Franković rekao je da su od Rockwoola dobili jamstva da će za tri posljednja ovogodišnja mjeseca uplatiti nešto više od 200 tisuća kuna te da je zbog nerealnog planiranja donacija proračunska potrošnja dosad bila iznad mogućnosti. Prema obrazloženju Vesne Krpan, pročelnice odjela za financije, planirani višak prihoda od 1,7 milijuna kuna najvećim će dijelom otići za vraćanje dugova iz prethodnih godina.
Nakon žučne rasprave i međusobnih optužbi pozicije i oporbe ovogodišnji je proračun s 14,1 smanjen na 6,8 milijuna kuna, uz procjenu da se ni osjetno skromniji prihodi neće do kraja ostvariti.
Sjednica je počela pozivom udruge »Naša zemlja« da se preispita mogućnost prekidanja ugovora s Rockwoolom. Njeni članovi su, uz sve njihove grijehe, spomenuli i neovlašteno korištenje i ugrožavanje podzemnih voda. Zaključeno je da će se Općinsko vijeće o tome očitovati nakon što se prouči vrlo složena problematika. Bivši načelnik je osporio djelovanje te udruge do njena registriranja, dok je Smilović naglasio da samo »Ružić i dragi Bog znaju« o čemu su se dogovarali Općina i danski proizvođač kamene vune.

pićan proračun rockwool smilović općina Ružić