Proračun Općine Kršan u prvih 6 mjeseci ostvaren 29%

Proračun Općine Kršan u prvih 6 mjeseci ostvaren 29%

17.9.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Na jučer održanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Kršan vijećnici su sa osam glasova za i sedam suzdržanih prihvatili Izviješće o izvršenju Proračuna za razdoblje od 01. siječnja do 30. lipnja ove godine. U prvoj polovici godine Proračun je realiziran 29%, odnosno 9,8 milijuna kuna. Voditeljica službe financija i računovodstva, Silvana Smilović istaknula je kako je unatoč recesiji naplata prihoda u prva tri mjeseca bila uspješna, naplaćenim prihodima podmiren je veliki dio zaostalih obveza te je Općina nakon više godina ostvarila višak prihoda – iako za kratko vrijeme.

 

Narednih mjeseci stanje se znatno promijenilo, stvorene su nove obveze, a izostao je prihod od naknade za korištenje prostora elektrana zbog zastoja proizvodnje.

 

U svibnju i lipnju izostao je prihod od poreza na dohodak zbog povrata poreza po godišnjim prijavama. Slijedom navedenog ponovno je ostvaren manjak prihoda nad rashodima i to u visini 3,2 milijuna kuna.

 

Općina u slijedećem razdoblju neće biti u mogućnosti ostvariti veće kapitalne projekte, a biti će potrebno racionalizirati i materijalne rashode kako bi se redovno podmirivale obveze po postojećem kreditu, kao i potrebe građana i udruga u sklopu Socijalnog i ostalih programa.  Zaključak je vijećnika kako se unaprijed znalo da je Proračun napuhan i predizborni. Mišljenja su kako je Općini potreban alternativni izvor prihoda, primjerice poduzetnička zona, a ne da ovise isključivo o elektrani.

 

Vijećnica „Akcije mladih“ Matilda Ilić na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Kršan potaknula je problematiku tvornice kamene vune „Rockwool“. Istaknula je kako je vrijeme da  vijeće na dnevni red stavi točku o Rockwool-u. Upoznala je vijećnike sa analizom tvari iz šterne kućanstva u Bugarinima. Kazala je kako je očekivala da će izvršna vlast pratiti stanje te reagirati na posljednji slučaj kada su se mještani okupili u blizini tvornice. Predsjednik vijeća, Zdravko Vidak spreman je održati tematsku sjednicu o problematici Rockwool-a.

Esad Huskić- vijećnik IDS-a, ali i djelatnik tvornice kamene vune Rockwool kazao je da će podržati tematsku sjednicu.  

 

Posljednje okupljanje prosvjednika nazvao je sramotnim. Kazao je kako je prvi puta u životu doživio da ide na posao s policijskom pratnjom. Na putu do posla je izviždan te su njemu i kolegama upućene brojne uvrede. Osudio je prosvjed te istaknuo kako to nije način rješenja problema. Kazao je kako bi za početak predstavnici Udruga, Lokalne samouprave i mještani trebali posjetiti tvornicu i upoznati se sa procesom proizvodnje. Predsjednik vijeća, Zdravko Vidak kazao je kako je voljan napraviti prvi korak te će posjetiti tvornicu.

kršan proračun te plomin esad huskić rockwool zdravko vidak valdi runko