Prometno planiranje potrebno je temeljiti na načelima održive mobilnosti

Prometno planiranje potrebno je temeljiti na načelima održive mobilnosti

13.4.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i izdavanje akata za gradnju Anamarija Lukšić te Dalibor Zupičić, direktor poduzeća Labin 2000 kao naručitelj studije primili su predstavnike Fakulteta prometnih znanosti iz Zagreba, izrađivače Plana održive mobilnosti grada Labina u sklopu projekta mobilitylab.in  

Dekan Fakulteta prometnih znanosti izv. prof. dr. sc. Marko Šoštarić, te dr. sc. Marijan Jakovljević i mag. ing. traff.  Marko Švajda, predstavili su dosada provedena istraživanja i mjerenja prometa u gradu Labinu te analize dobivenih podataka.

Bilo je riječi o gustoći prometa, popunjenosti parkirališta, stavu javnosti oko uvođenja javnog prijevoza, ali i o prostornim planovima i prometnoj budućnosti grada Labina u kontekstu održive mobilnosti.

 Dogovoreni su i sljedeći koraci, a to su definiranje mjera kojima će se postići ciljevi postavljeni u samom SUMP-u,kao što su lakše i kvalitetnije prometovanje u gradu Labinu, uz saznanje da je aktivan trend povećanja broja vozila i prometa na cestama, osobito tijekom sezone. Nakon razrade, izrađivači će prijedloge mjera, prezentirati mjesnim odborima i svim zainteresiranim dionicima koji su već do sada dali svoj doprinos u pripremi ove studije kroz sudjelovanje u anketama te slanjem prijedloga i mišljenja o postojećem prometnom sustavu.

„Kako bi osigurali visoku kvalitetu života građana grada Labina i gostiju koji nas posjećuju, te istovremeno  omogućili  rast poduzetništva, edukacije, rekreacije, turizma i ostalih usluga, vrlo nam je važan efikasan, te energetski i ekološki učinkovit i održiv prometni sustav. Da bi to bilo moguće prometno planiranje potrebno je temeljiti na načelima održive mobilnosti. Iz tog je razloga Grad Labin  pristupio izradi Plana održive mobilnosti sukladno smjernicama i preporukama Europske unije i prateći pozitivne primjere gradova razvijenih zemalja Europe i svijeta“, izjavio je gradonačelnik Valter Glavičić.

promet prometno planiranje održiva mobilnost marko šoštarić marijan jakovljević marko švajda