Profesorica Olivera Tadić za SŠMB primila priznanje za projekt "Škola za okoliš"

Profesorica Olivera Tadić za SŠMB primila priznanje za projekt "Škola za okoliš"

9.6.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Priznanje dodjeljuje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u partnerstvu s Greencajt festivalom i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom a u kategoriji Obrazovanje za klimatsku budućnost.
U okviru Nacionalne nagrade za okoliš 2022., definirano je ukupno šest kategorija od kojih je pet ocjenjivalo stručno Povjerenstvo, a jedina kategorija u kojoj je javnost odlučivala o pobjedniku je Greenlider 2022.   Pet kategorija u kojima se fizičke i pravne osobe mogle prijaviti su: Zelena kampanja (najbolja kampanja kojom se promiču klimatski ciljevi), Zelena inovacija (najbolja inovacija koja doprinosi klimatskim ciljevima, odnosno smanjenju emisija stakleničkih plinova i prilagodbi klimatskim promjenama), Dekarboniziraj zajednicu (nagrađuju se fizičke i pravne osobe koje su svojom aktivnošću doprinijele postizanju klimatskih ciljeva u široj zajednici), Lokalna i područna samouprava kao pokretači zelenih promjena (nagrađuju se jedinice lokalne i područne samouprave koje su svojom aktivnošću i projektima ostvarile najveći korak u provedbi klimatskih ciljeva na svom području) i Obrazovanje za klimatsku budućnost (projekti i aktivnosti provedene unutar odgojno-obrazovnih ustanova na temu klimatskih promjena).


45 godine programa ŠKOLA ZA OKOLIŠ u SŠMB-u Sve je počelo davne školske godine 1976.-1977. kada kolegice Ljerka Lisica i Irena Milevoj pokreću KEMIJSKU GRUPU. Dolaskom Mire Hrvatin sve se više pažnje pridaje problemima zaštite okoliša i edukacije mladih za prirodoslovlje pa grupa prerasta u KEMIJSKO-BIOLOŠKO-EKOLOŠKE RADIONICE u kojima učenici postaju voditelji i inicijatori aktivnosti, a nastavnici suradnici i pomoć u radu. Uključivanjem škole u u međunarodne UNESCO SEMEP i GLOBE programe i dolaskom kolegice Čede Perko radionice se pretvaraju u program “ŠKOLA ZA OKOLIŠ” koji potiče interdisciplinaran pristup, omogućuje učenicima suvremene načine stjecanja znanja i samoobrazovanja kao pretpostavku njihovog uspješnog studija ili rada.
Od 1998. za GLOBE učitelje osposobljeni su Čeda Perko, Mira Hrvatin, Vesna Tupac-Prosen, Karmen Diminić Milevoj, Nedeljko Mandić, Olivera Tadić, Čedomir Ružić, Karla Golja Milevoj i Amneris Ružić Fornažar. Program „ŠKOLA ZA OKOLIŠ“ danas uspješno vodi Olivera Tadić.
Kroz 45. godina rada program je dobio mnoga priznanja od kojih priznanja MINISTARSTVA ZAŠTITE OKOLIŠA 1997. i 2006. do jučerašnje NACIONALNE NAGRADE ZA OKOLIŠ 2022 – GREEN PRIX, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Hrvatske gospodarske komore. 

olivera tadić škola za život srednja škola mate blažina priznanje