Produbljuje se kriza u Cimosovom pogonu na Dubrovi: TPS-ovci neradno ususret Prazniku rada

Produbljuje se kriza u Cimosovom pogonu na Dubrovi: TPS-ovci neradno ususret Prazniku rada

23.4.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

LABIN - Idućeg će tjedna radnici TPS-Labinprogresa, najvećeg proizvodnog pogona na Labinštini, zbog nagomilanih zaliha, odnosno prilagodbe radu partnerskih tvornica, biti na kolektivnom godišnjem odmoru, doznajemo od direktora tvrtke Dorijana Knapića. Ta odluka - da se neradno ide ususret Prazniku rada - vrijedi za čitavu buzetsku grupu Cimos, u čijem je vlasništvu i pogon na Dubrovi koji zapošljava 300 djelatnika. Sličan je potez, podsjećamo, povučen i prije novogodišnjih blagdana.

- Globalna nas kriza i dalje udara, a s obzirom na to da je teško očekivati stabilizaciju kroz mjesec dana, bit ćemo sigurno prisiljeni nekim radnicima ne produžiti ugovore. Trenutno ne mogu sa sigurnošću reći kolikim i kada, nevoljko najavljuje Knapić, napominjući da na određeno vrijeme imaju 50-ak zaposlenih.
Tijekom ožujka i travnja TPS je imao skraćen radni tjedan - neradni su bili dan-dva dana u tjednu, što se, doduše, nije odnosilo na baš sve djelatnike. Vikendom, koji je dobar dio prošle godine bio radni, i dalje se ne proizvodi, a noćna smjena šljaka smanjenim kapacitetom.
Usprkos smanjenom broju narudžbi nastoje, napominje Knapić, zadržati svakog kvalitetnog radnika. Osjeti se, kaže, nekakav napredak na poljoprivrednom programu, ipak nedostatan za ovo razdoblje, odnosno »normalnu situaciju«. I u prodaji automobila pojedina tržišta, ona zahvaćena konkretnim državnim mjerama, bilježe manji pad nego proteklih mjeseci u odnosu na usporedno lanjsko razdoblje. No, kako reče Knapić, puno je još zaliha.

TPS pokušava popraviti sliku sudjelovanjem na brojnim sajmovima s poljoprivrednim strojevima i opremom, koji čine trećinu njegove proizvodnje. Knapić, povrh toga, najavljuje i proizvodnju novih autodijelova, iako bi se tržišni učinak od toga u pogonu na Dubrovi - koji, između ostalog, proizvodi kućišta turbokompresora za Volkswagenova, Audijeva i BMW-ova vozila - mogao očekivati tek u rujnu.

I. RADIĆ

tps otkazi cimos dubrova otkazi gospodarska kriza dorijano knapić pogon BMW Audi