Prodaja kuće u Rapcu: Demetlika nije u sukobu interesa

Prodaja kuće u Rapcu: Demetlika nije u sukobu interesa

4.7.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Upravni sud Republike Hrvatske poništio je odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je lani potkraj listopada kaznilo labinskog gradonačelnika Tulija Demetliku zbog pogodovanja povezanoj osobi, bivšem gradskom vozaču Borisu Čekadi, u rješavanju stambenog pitanja - prodaji kuće u Rapcu.

U presudi donesenoj 30. ožujka, koja je Demetliki dostavljena tek potkraj minulog tjedna, objašnjava se da nije jasno zbog čega je to saborsko tijelo zaključilo da su prvi čovjek Grada i vozač u zakonskom smislu povezane osobe, kao ni na osnovu čega je utvrdilo da je nekretnina prodana protivno pozitivnim pravnim propisima RH.

- Povjerenstvo nije obrazložilo kako je to privatni interes gradonačelnika utjecao na njegovu nepristranost u obavljanju javne dužnosti. Nije vidljivo ni koju je odredbu Zakona o sukobu interesa Demetlika prekršio, odnosno zbog čega je sankcioniran javnim objavljivanjem odluke povjerenstva. I samo povjerenstvo u svom očitovanju ističe da se o ovom slučaju pred Općinskim sudom vodi spor temeljem tužbe države (koja putem pulskog Općinskog državnog odvjetništva traži raskid kupoprodajnog sporazuma između Grada Labina i Čekade iz 2002., op. a.), piše u presudi koju potpisuje predsjednica sudskog vijeća Ana Berlengi Fellner.

Demetlika, navodi se nadalje, nije bio ni obaviješten o pokretanju postupka, premda ga je povjerenstvo o tome trebalo izvijestiti, pa su i time narušena njegova ustavna prava.

- Iskreno, ne znam što da komentiram. Otpočetka sam tvrdio da po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa nije bilo elemenata da mi se dokaže to nedjelo, veli Demetlika, koji je netom po objavi odluke povjerenstva bio najavio podnošenje žalbe Upravnom sudu. "Činjenica je da u svemu nisam imao osobne koristi. Upravni sud oslobodio me za sve za što me parlamentarno tijelo kaznilo. No, ne razmišljam o dodatnim tužbama protiv povjerenstva ili države za naknadu štete, koja mi je zasigurno počinjena u karijeri profesionalnog političara", dodao je.

Saborsko povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa utvrdilo je, podsjetimo, da u slučaju kuće u Rapcu nije poštovan Zakon o vlasništvu, po kojem gradska nekretnina mora biti prodana putem javnog natječaja, po tržišnoj cijeni, a ne, kao u ovom slučaju, neposrednom nagodbom. Istom se logikom potom poveo i Županijski sud u Puli, koji je poništio sporazum Grada i Čekade iz 2002., po kojem je potonji građenjem stekao pravo vlasništva nad zemljištem. Grad je, pak, zatražio reviziju postupka. Povjerenstvo je, usto, naglašavalo da se takva nekretnina ne može steći na osnovu ulaganja u nadogradnju ili preuređenje (Čekada je srušio prvotno unajmljenu prizemnicu i na njenom mjestu sagradio dvokatnicu) te je slučaj proslijedilo Državnom odvjetništvu.

Pitanje sporne prodaje kuće godinama aktualizira Adriano Kiršić, obrtnik i bivši gradski vijećnik, koji je gradonačelnika i prijavio povjerenstvu za sukob interesa. Iz svega, tvrdi Kiršić, proizlazi da je za dvokatnicu s turističkim apartmanima na atraktivnoj lokaciji, ponad rive, Grad inkasirao manje od 47 tisuća eura.

- Je li učinjena pogreška u prodajnoj proceduri pokazat će sudski postupak koji se vodi, kaže Demetlika. (I. RADIĆ)

 

demetlika adriano kiršić kuća u rapcu sukob interesa