Problemi sa odvodnjom otpadnih voda u Općini Raša: zatvorit ćemo kanale!

Problemi sa odvodnjom otpadnih voda u Općini Raša: zatvorit ćemo kanale!

2.2.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Odlučno u namjeri da konačno riješi problem onečišćenosti vode koja dolazeći iz Labina teče kanalom kroz središte grada, Općinsko poglavarstvo Raše se na sjednici održanoj prošlog petka obvezalo održati sastanak na tu temu s labinskim gradonačelnikom Tuliom Demetlikom i direktorom tamošnjeg komunalca 1. maj.


Od komunalaca će se posebice zatražiti da preispitaju idejni projekt izgradnje pročistača u Raši, budući da sada naselje svojim ispuštanjima pojačava onečišćenje. Združene otpadne vode nastavljaju svoj put obuhvatnim kanalom preko Vlaške do Štalija, što se izravno tiče Hrvatskih voda pa će na sastanak biti pozvan i direktor te tvrtke.
- Količina ispuštenih voda u Labinu je veća od kapaciteta njihovog pročistača. To se počelo osjećati nakon izgradnje Poslovne zone Vinež i pojačane aktivnosti u Industrijskoj zoni Dubrova. Dali smo na analizu vodu koja teče kanalom i rezultati su katastrofalni! Ako Grad ne bude mario za naše probleme, mi ćemo blokirati prolaz tih voda kroz Rašu, rekao nam je raški načelnik Josip Knapić u telefonskom razgovoru.
Na naše pitanje kako bi to učinio, ostao je tajnovit.


Gradonačelnik Demetlika na situaciju gleda znatno smirenije. Bit problema vidi u zajedničkom sustavu odvodnje oborinskih i fekalnih voda.
- Srećom, takav sustav ima samo Donji Labin, izgrađen prije sedamdeset godina. Zato je naš prioritet osuvremenjivanje odvodnje u tom dijelu grada. Što se tiče pročistača, on je toliko uzoran da studentima služi za praktičnu nastavu. Istina je da poteškoće nastaju u vrijeme jakih kiša jer tada zbog kišnice katkada odumru bakterije koje obavljaju proces biološke razgradnje. Posljedica je neugodan miris potoka koji teče prema Raši, kaže on.


Rješenje vidi u proširenju pročistača ili izgradnji zajedničkoga na kraju Raše. U investiciji trebaju sudjelovati i Hrvatske vode, ali nevolja je što Labinština po izgrađenosti takvih objekata iznad hrvatskog i istarskog prosjeka pa su prioritetna druga područja. Knapić pak procjenjuje da bi takav objekt samo za potrebe Raše stajao oko 6 milijuna kuna.

R. SELAN

raša odvodnja otpadne vode kanali hrvatske vode pino knapić pročistač