Problem Rockwoola u Istri diže više prašine nego predstojeći izbori

Problem Rockwoola u Istri diže više prašine nego predstojeći izbori

29.10.2007. // Poslovni dnevnik // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Tvornica kamene vune vrijedna 75 milijuna eura najavljuje rješavanje ekoloških problema iz probnog rada.

Iako se i u Istri predizborna kampanja zahuktava iz dana u dan sve jače, uspjela ju je nadjačati sve žešća kampanja protiv nedavno završene Tvornice kamene vune u Pićnu danske multinacionalne  kompanije Rockwool koja samo što je započela s probnim radom, a privremeno je zatvorena od strane pazinske ispostave Inspekcije Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Kao razlog prekida rada naveden je neuspostavljen monitoring zagađenja okoliša zbog čega nisu registrirani kvarovi i nedopustive emisije u zrak.

Posao za 130 ljudi
Sama gradnja tvornice izolacijskog građevinskog materijala od kamena vulkanskog porijekla, za koju u Istri nema sirovine već se mora uvoziti, bila je od početka kontroverzna i od pojedinih struktura osporavana, osobito od udruga zelenih. S druge strane, argumenti za bili su: najveća greenfield ino-investicija u Hrvatsku, teška 75 milijuna eura, zapošljavanje neposredno i posredno tristotinjak radnika kad se završi i predviđena druga faza Tvornice i na kraju prosperitet dijela Labinštine koji je devedesetih gospodarski potpuno devastiran. Investicija je zapravo išla s državne razine (blizina termoelektrana i plinovoda jer za prizvodnju se potrebne velike količine energije) uz prihvaćanje od strane lokalne zajednice koja je tu vidjela podosta novca za općinsku blagajnu. Zato je Rockwool dobio brojne beneficije, kod otkupne cijene zemljišta , komunalija i slično. Ministarstvo okoliša odobrilo je Studiju utjecaja na okoliš, koja je s ostalom dokumentacijom bila na javnom uvidu i prihvaćena. Rockwoll je nastojao stvoriti prijateljsko okruženje, pozivao obližnje stanovništvo na uvid u tijeku gradnje tvornice, objašnjavale su se dobre strane proizvodnje i proizvoda kao velikog ušteđivača energije. Točno kako je najavljivano, 17. rujna generalni direktor Rockwoll Adriatica Bernard Plancade otvorio je probnu proizvodnju. Istaknuo je kako su dvije godine trebali za dolazak do dokumentacije, a godinu dana za gradnju, da 130 djelatnika, od kojih 30 posto s visokom spremom, dolazi iz okolnih mjesta, što je za taj kraj veliki napredak. Međutim, mjesec dana kasnije postrojenja se zaustavljaju jer je inspekcija na poziv brojnih građana izvršivši uvid ustanovila da nije uspostavljen monitoring zbog čega je procesni eksces imao neželjene posljedice, ispuštanje štetnih plinova u okoliš.

Isprika zbog problema
Iz Rockwolla stiže ubrzo isprika: "ispričavamo se susjedima i javnosti na neugodnostima proizašlim iz našeg probnog rada, koje bi trebale biti svedene na minimum u okviru zakonskih ograničenja kada tvornica krene s redovnom proizvodnjom". Iz Rockwolla potvrđuju da je probna proizvodnja obustavljena zbog utvrđenih nedostataka u sustavu mjerenja, da je tvornica tek postigla kontinuiranu proizvodnju sa 80 posto kapaciteta i tek se tada moglo pristupiti usmjeravanju mjernih instrumenata i provjeri emisija, a u trenutku obilaska inspekcije još nije bio uspostavljen propisni sustav kontinuiranog praćenja emisija onečišćujućih tvari u zrak i zato je stigla zabrana rada. Kojim će putem krenuti ova kontroverzna investicija, teško je reći, ali iz navedenog je vidljivo da, bez obzira što je sve činjeno po zakonima i visokim standardima, propusta ima i to na svim razinama, od onih koji su izdavali dozvole do autora Studije, pa zasigurno i investitora koji će na kraju sve to skupa morati i platiti.

Zeleni traže zatvaranje tvornice sa 130 radnika Iz Rockwoola ističu kako je početak proizvodnje izuzetno složen proces, te da su redovne kontrole i inspekcije dio njihova svakodnevnog poslovanja. Na sve ovo ponovo su oštro reagirali zeleni koji rezolutno zahtijevaju zatvaranje tvornice, njezino preseljenje negdje drugdje i izražavaju uvjerenje da ona ugrožava ne samo zrak već i tlo i podzemne vode, no i zdravlje ljudi.

Rockwool ekonomija gospodarstvo kompanija zeleni zagađenje