PRIZNANJE ZA DOPRINOS U PODRUČJU ŠKOLSTVA Hasnija Karlović: Najveći užitak je neposredan rad s djecom, a ne s papirima

PRIZNANJE ZA DOPRINOS U PODRUČJU ŠKOLSTVA Hasnija Karlović: Najveći užitak je neposredan rad s djecom, a ne s papirima

28.10.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Profesorica hrvatskog jezika i književnosti Hasnija Karlović iz Labina, nakon što je šest godina predavala u osnovnoj školi u Čepiću od 1993. predaje hrvatski jezik u Osnovnoj školi Ivan Batelić u Raši. Za to su vrijeme pod njezinim mentorstvom učenici Raške osnovne škole osvajali brojne nagrade i priznanja. U školi vodi dramske i literarne izvannastavne aktivnosti, a profesorica Karlović također je dala veliki doprinos u osnivanju i radu dramske radionice u Raši.

Osnovala i radila dramsku radionicu 

U sklopu projekta Labin zdravi grad od 1996. do ove godine vodila je dramsku radionicu. Od priznanja i nagrada koje su osvajali njezini učenici izdvajaju se tri prva i dva treća mjesta na županijskom natjecanju iz hrvatskog jezika, dva sudjelovanja na državnom susretu Lidrano, bezbroj puta su raški učenici osvajali prva mjesta na literarnom natječaju Ca je ča, prvo i treće mjesto na natječaju za literarne radove Crvenog križa a nema manifestacije koju organizira općina Raša da u njoj ne sudjeluju raški učenici koje priprema prof. Karlović. Bila je također mentorica i urednica dviju zbirki najboljih nagrađenih pjesama njenih učenika, po čemu je raška škola jedinstven primjer na tom području a njezini učenici često su plasirani na županijska natjecanja i za glumu.

- To zbilja moraš voljeti. Kada radiš s djecom moraš biti sav njihov ako želiš neki rezultat. Budući da radim u školi sa malim brojem učenika rezultati koje postižemo su mi najveća satisfakcija. Bili smo prva škola koja je organizirala županijsko natjecanje iz hrvatskog jezika a za nama su krenuli drugi, kaže profesorica Karlović koja trenutačno svoje učenike priprema za obilježavanje Dana općine Raša na kojem će i sama dobiti općinsko priznanje za doprinos u području školstva te izuzetan doprinos u osnivanju i radu dramske radionice u Raši. Trenutačno priprema monolog učenice drugog razreda Korine Matković pod nazivom „Kad buden vela“ na čakavskom narječju s kojim će nastupiti na svečanoj sjednici općinskog vijeća Raše.

Voli raditi na čakavskom narječju 

- Iako sam rođena u Bosni ali sam sa sedam godina došla u Rašu, volim raditi na čakavskom narječju, preciznije rečeno na cakavici pa su mi drage nagrade učenika na tom području. Obožavam cakavicu, kaže Hasnija koja je i lektorirala dvije knjige Mehmeda Džekića   „Bošnjački identitet Labinštine“.

- Izuzetno mi je drago što sam bila dio tog projekta koji je izazvao toliko pozitivnih reakcija. To je za mene bilo prekrasno iskustvo. Moj učenik Ajdin Mrkaljević otvorio je svečanu promociju dopunjenog izdanja knjige izvrsnom glumom u monologu „ Najvažniji dan u životu, govori Hasnija koja o svojim planovima i željama kaže da bi radije bila u društvu učenika, nego u papirologiji.

- Želim da mi prosvjetni radnici možemo svoju pozitivnu energiju više trošiti na rad s učenicima umjesto na obimno administriranje koje je često nepotrebno. Najveći užitak je neposredan rad s djecom a ne s papirima. Čarolija našeg posla je u tome što sve probleme ostavljamo ispred vrata učionice jer se samo tako možemo potpuno predati i posvetiti djeci, zaključila je prof. Hasnija Karlović.


Branko Biočićhasnija karlović priznanje karijere oš ivan batelić raša