Pripremljeno više od 520 kilograma krafi, poznate slastice Labinštine

Pripremljeno više od 520 kilograma krafi, poznate slastice Labinštine

2.5.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Zabava

Na kršanskom Pristavu nakon devetog Festivala samoniklog bilja održan je prvog svibnja petnaesti Krafifest posvećen autohtonoj deliciji s ovoga područja - krafima koji mogu bili slatki ili slani, te kuhani, prženi i flambirani.


Vrijedne domaćice, među kojima je najstarija Angelina Faraguna imala 85 godina, pripremile su posjetiteljima više od 520 kilograma raznih vrsta krafa koji su se mogli kušati za deset kuna po porciji od dva krafa. No, bilo je tu i ostale ugostiteljske ponude pa su se krafi mogli jesti sami ili sljubljivati s gljivarskim čobancem, odojkom, ćevapčićima, kobasicama ili grahom. Među sedam domaćica koje su na štandovima pripremale i odmah nudile krafe bile su Ana Trdoslavić i Željka Kvalić iz Vozilići.


Naučila sam ih pripremati od mame


- Već pet godina sudjelujem na ovoj manifestaciji iako krafe doma radim od kada znam za sebe. Naučila sam ih pripremati od mame s kojom sam radila krafe još kao djevojčica, rekla je Ana.


- Najviše radim pržene, plominske krafe, manje kuhane. Krafi se najviše rade za svatove, za Božić i Uskrs. Posao dobro ide, krafi su vrlo traženi od ljudi iz cijele Labinštine, pa i šire i dobro se prodaju, rekla je Željka koja priprema kući krafe. Nada Kannenberg stigla je za ovu priliku čak iz Njemačke gdje živi duže od dvadeset godina. Zauzela je svoje mjesto na štandu uz Neviju Petreković iz Kožljaka.


Jako je opuštajuće, bolje nego joga


- U Mošćenicama sam kod sestre, a na ovo me nagovorila Nevija koju sam upoznala prije mjesec dana na krčkom aerodromu. Dogovorila je sve s organizatorima i eto me, pripremam krafe. Dobro mi ide, sviđa mi se, jako je opuštajuće, bolje nego joga. Pokušat ćemo nešto ovako organizirati i u Dusseldorfu gdje živim jer Nijemci vole ovakve autohtone delicije, ali ne znaju za njih, kaže Nada koja je u pratnji supruga, profesionalnog fotografa Larsa Bastiana koji svojim objektivom sve bilježi za agenciju Istrienreise. Zatekli smo pod kršanskim šatorom gospođu Vandu Rabe, umjetnicu iz Kršana koja smatra da ovakve manifestacije treba i dalje održavati jer se njima prenosi tradicija s koljeno na koljeno.

- Ovo je super, jako lijepo, da ne zaboravimo kako su naše none i mame radile krafe. Ovo treba njegovati i prenositi na mlađe, rekla je gospođa Vanda. Kroz program je vodio vrckavi Šajeta, a u zasebnom dijelu nastupili su KUD Zlatela iz Kršana, Kršanski ljiljani, DUO Feniks i DJ Nikola z Kukurini. (B. BIOČIĆ)

krafifest krafi kršan manifestacija gastronomija src pristav