Pripazite na stvari na plaži!

Pripazite na stvari na plaži!

7.8.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Ukradeni sportski bicikli, motocikli, torbice s osobnim dokumentima i drugi osobni predmeti samo su dio stvari koje učestalo nestaju od početka ljeta u priobalnom području. Najčešće se ovakve krađe događaju na plažama, pogotovo udaljenijima od naseljenih mjesta gdje su automobili i druga prijevozna sredstva parkirani nešto dalje od plaže.

Primjerice, dosta provala u automobile bilo je na području uvale Kalavojna ispod Raklja, o čemu su nam posvjedočili i mještani. Javili su nam se i vlasnici apartmana iz Rovinja čijim su gostima i lani i ovog ljeta ukrali dva skupa sportska bicikla iz dvorišta, što ih je jako šokiralo.

Iz Policijske uprave istarske doznajemo da je na području PU istarske u svibnju ove godine evidentirano 219 provalnih krađa i 170 krađa, a u lipnju 217 provalnih krađa i 241 krađa, dok za srpanj još nisu obrađeni podaci. Lanjske statistike pokazuju da su upravo ljetni mjeseci razdoblje kada se krađe ovakvog tipa utrostručuju, a vrhunac obično imaju u kolovozu.

- Kako se radi o mjesecima koji zahvaćaju turističku sezonu, možemo reći da je Istra, kao i Pula, pojačano izložena kaznenim djelima imovinskog kriminaliteta kao što su krađe i provalne krađe. Tome pogoduje sveukupna gospodarska situacija u zemlji i činjenica da je Istra turistička regija te da je na području Istarske županije veliki broj turističkih naselja, hotela, kampova i vikend naselja u kojima boravi veliki broj gostiju, kažu iz Odsjeka za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Policijske uprave istarske.

Nerijetko se dogodi da ovakva kaznena djela provode organizirane "bande" koje se smjeste u privatnom smještaju ili u kampovima, pa prilikom šetnje i odlaska na plažu ispituju situaciju a onda krenu u noćni harač. No, nije rijetkost ni da upravo u mjestu u kojem se počine krađe lopovi iz drugih mjesta imaju doušnike.

Da bi se spriječile krađe automobila ili provale u njih, policija građanima i turistima savjetuje da uvijek ugase vozilo, čak i ako ga samo nakratko napuštaju, izvuku ključ iz kontakt-brave i zaključaju ga. Alarmni uređaj u automobilu u kombinaciji s mehaničkom zaštitom najveća je protuprovalna zaštita, no svakako treba obratiti pozornost da se u automobilu ne ostavljaju torbice, mobiteli, aktovke, jakne, paketi, dokumenti ili vrećice na vidljivom mjestu.

Što se pak sprječavanja krađe bicikala tiče, policija preporučuje fotografirati ili zapisati tvornički broj okvira, a ukoliko ne postoji, može se ugravirati neki drugi prepoznatljiv znak. Bicikl nikada ne treba zaključavati samo za kotač.

Kao i kod automobila, valja se potruditi da bicikl bude parkiran na osvijetljenom mjestu gdje ima dosta ljudi. (Napisala  P. SOFTIĆ MEHMEDOVIĆ)

 

Kako spriječiti krađe s plaže:

  • Ukoliko na plažu dolazite osobnim vozilom, zatvorite sve prozore i zaključajte vrata vozila, a u vozilu na vidljivom mjestu ne ostavljajte vrijedne predmete.
  • Ukoliko na plažu dolazite biciklom, osigurajte se o krađe vežući ga za fiksne predmete (drvo, ograda i sl.).
  • Na plažu ponesite samo najpotrebnije stvari i onoliko novaca koliko vam je potrebno.
  • Osobne isprave i novac ne držite zajedno, a ukoliko nosite bankovnu karticu, držite je odvojeno od zapisanog PIN broja.
  • Ne pokazujte pred drugima bez potrebe novac i druge vrijednosti.
  • Sklonite na skrovito mjesto ključeve koji sadrže nazive i brojeve apartmana, soba i vozila.
  • Svoje stvari na plaži imajte pod nadzorom ili ih ostavite pod nadzorom poznate osobe.
  • Pripazite na nametljive osobe koje vam ponude pomoć – nisu svi dobronamjerni.
  • Ako ste pokradeni, pretražite bližu okolicu, možda pronađete svoj novčanik – spremite ga u vrećicu i predajte policiji (možda otkriju korisne tragove), a o događaju žurno obavijestite policiju na broj 192.

krađa oprez ljeto plaža