Primorac se s učenicima dogovarao na Facebooku, prosvjedi ipak u Labinu, Splitu, Zagrebu...

Primorac se s učenicima dogovarao na Facebooku, prosvjedi ipak u Labinu, Splitu, Zagrebu...

27.5.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Hrvatski srednjoškolci danas su ipak ponovno prosvjedovali zbog uvođenja državne mature, njih nekoliko stotina okupilo se u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Karlovcu i Labinu, a kao glavni problem isticali su nedovoljnu informiranost o svemu u vezi državne mature.

Ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa u Zagrebu prosvjedovalo je tristotinjak učenika prvih i drugih razreda zagrebačkih srednjih škola, a prosvjed je završio nakon susreta s predstavnicima Ministarstva. Dio učenika primili su državni tajnici Radovan Fuchs i Želimir Janjić, nakon razgovora su, doznaje se u Ministarstvu, učenici rekli da podupiru provođenje državne mature već za svoju generaciju.

Sven Opravić, jedan od petero učenika koji su bili na tom razgovoru, rekao je da je najveći problem što učenici nemaju dovoljno saznanja o državnoj maturi. Potvrdio je da je prosvjed bio otkazan, kako su i pisali mediji, no unatoč tome danas su se okupile pojedinačne skupine učenika koje su ipak odlučile prosvjedovati.

Putem internetskog servisa Facebook, na koji se glasnogovornik Ministarstva Duje Bonacci uključio kako bi informirao učenike o državnoj maturi, pokrenuta je akcija prikupljanja učeničkih upita o maturi, na temelju čega će se pripremiti brošura koja će se iduće godine podijeliti učenicima drugih razreda.

U Splitu je prosvjedovalo oko 250 učenika prvog i drugog razreda nekoliko splitskih srednjih škola, u Karlovcu više stotina učenika nekoliko srednjih škola iz Karlovca i Duge Rese, poglavito drugi razredi, u Osijeku tristotinjak učenika drugih razreda dok su u Labinu bili učenici drugih i četvrtih razreda.

učenici prosvjedi državna matura Primorac srednjoškolci