Primjena termografije u zgradarstvu

Primjena termografije u zgradarstvu

6.12.2010. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Danas je u prostorijama Grada Labina održana prezentacija termografije- metode beskontaktnog mjerenja temperature i njezine raspodjele u zgradarstvu koju su za predstavnike gradske uprave, gradskih poduzeća, škola, ustanova  i ostale zainteresirane održali dipl. ing. Oliver Fatorić, ispred tvrtke TPO Konzalting iz Labina te dipl.ing. Karlo Ezgeta. Prezentaciji su ujedno bili nazočni učenici Srednje škole Mate Blažine iz Labina –smjer elektrotehnika te učenici Osnovne škole Ivo Lola Ribar. U uvodnoj riječi labinski gradonačelnik Tulio Demetlika naglasio je da se Grad Labin potpisom Energetske povelje strateški opredijelio za energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i gospodarenje energijom, kako u javnim zgradama tako i u čitavom komunalnom sustavu.

 

Nadalje, Grad Labin se početkom 2010. godine uključio u projekt SPINE u suradnji sa nositeljem projekta Unioncamere-Eurosportello Veneto i partnerima općinom Savskim Vencom iz Beograda, općinom Cappella Maggiore i Regijom Veneto s ciljem obnove zgrada u starogradskoj jezgri po modelu energetske efikasnosti, a posljednjih godina učinjeni su značajni koraci u rekonstrukciji javne rasvjete u gradu te obnovi ustanova u vlasništvu Grada Labina.

Primjena termografije u zgradarstvu pruža velike mogućnosti kontrole kvalitete izvedbe kod novih građevina, ali i procjene trenutnog stanja starijih objekata. Osim što daje uvid u stanje objekta u smislu toplinske izolacije objekta, infracrvena termografija se može uspješno primijeniti za ocjenu stanja ovojnice građevine: otkrivanja različitih nedostataka i oštećenja, mogućeg prisustva zraka ili vlage.

 

Za potrebe prezentacije izvršeno je termografsko snimanje zgrada osnovnih škola Matije Vlačića i „Ivo Lola Ribar“, kao i dviju zgrada u Ulici Karla Kranjca u Labinu od koje je kod jedne zgrade nedavno obnovljena fasada. Usporedbom rezultata u oba primjera pokazuje se važnost kvalitete vanjskih otvora na zgradI (prozora) te fasade u efikasnom korištenju energije.

termografija zgradarstvo zgrade energija tpo konzalting gospodarenje energijom oliver fatorić karlo ezgeta