Prijem za volontere labinskih udruga: Brojne volonterske organizacije dokazuju nivo razvijenosti jedne zajednice

Prijem za volontere labinskih udruga: Brojne volonterske organizacije dokazuju nivo razvijenosti jedne zajednice

5.12.2018. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić i zamjenica Federika Mohorović Čekada održali su prijem za volontere labinskih udruga.

Bila je to prilika da Gradonačelnik i labinski volonteri popričaju o aktivnostima koje se provode. Svoje su djelovanje predstavili mnogi te su njihove priče još jednom dokazale kako je Grad Labin zaista pun humanosti. Gradonačelnik se prisutnima zahvalio na svom trudu i slobodnom vremenu koje ulažu kako bi pomagali drugima. Najavio je i kako upravo danas na međunarodni Dan volontera Grad Labin objavljuje i Javni poziv za prijavu kandidata za dodjelu nagrade “VOLONTER/KA GODINE” za 2018. godinu koji je otvoren sljedećih 60 dana.

„Upravo rad i djelovanje udruga civilnog društva te brojne volonterske organizacije dokazuju nivo razvijenosti jedne zajednice, a Grad Labin ima tu sreću da je vašim djelovanjem visoko postavljen na toj ljestvici. Hvala Vam što naš grad činite boljim mjestom za život, a mi kao gradska uprava i dalje ćemo podržavati vaše inicijative“ – zaključio je Valter Glavičić

Generalna skupština UN-a proglasila je 1985. godine, 5. prosinac "Međunarodnim danom volontera". U Pekingu je 2002. godine donesena Opća deklaracija o volonterstvu gdje je "Crveni V" prihvaćen kao univerzalni simbol volonterstva. U više od 100 zemalja svijeta 5. prosinac proslavlja se kao dan "dobrih ljudi".

Volonterski rad je neplaćeni, slobodno izabran rad koji se obavlja u okviru organiziranih okolnosti, u korist drugih i/ili društva, a osobe koje ga obavljaju ne ovise o njima za vlastito uzdržavanje (definicija nizozemske vlade). Volonteri su najznačajnija snaga svakog nacionalnog društva, pokretačka "snaga humanosti" i nositelji vrednota ljudskog potencijala. Rade u svojim zajednicama gdje mogu na najbolji način pružiti pomoć, a njihov rad nije rad zbog novca, nego radi provedbe programa.                                   

Postoje bezbrojni primjeri koji ukazuju da volonteri i volonterstvo doprinose izgradnji socijalnog i ljudskog potencijala, te da povećavaju uključivanje građana u socijalni razvoj. Ujedno, volonteri u svakoj državi predstavljaju ogroman ljudski potencijal koji posjeduje relevantna znanja i vještine korisne za ljudsku zajednicu Također za uspješno uključivanje civilnih udruga u društvena zbivanja preduvjet je aktivno partnerstvo između državnih i stručnih institucija te uključivanje poslovnog sektora, uz uzajaman i nužan protok informacija.

Razvoj civilnog društva kod nas je rezultirao povećanim brojem udruga koje raznovrsnim programima i aktivnostima pomažu u rješavanju mnogih društvenih probleme. Većina udruga počiva na volonterskom radu. 

volonteri udruge prijem federika mohorović čekada valter glavičić