Prihvaćena Demetlikina žalba: Adriano Kiršić opet na sudu

Prihvaćena Demetlikina žalba: Adriano Kiršić opet na sudu

10.4.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Bivši labinski vijećnik, obrtnik Adriano Kiršić ipak će morati ponovno na optuženičku klupu zbog uvreda i kleveta izrečenih na račun labinskog gradonačelnika Tulija Demetlike.

Županijski sud u Puli prihvatio je, naime, žalbu privatnog tužitelja Demetlike na presudu kojom je Kiršić 31. siječnja prošle godine na Općinskom sudu u Labinu oslobođen optužbi. Demetlika je tužio Kiršića zbog njegovog navoda u dopisu dostavljenom gradskoj upravi da je "Demetlika ukrao kuću u Rapcu" smatrajući to klevetom.

Uvredom, pak, labinski gradonačelnik smatra Kiršićevu izjavu da je "totalna budala" te stoga od njega traži naknadu nematerijalne štete u iznosu od 30 tisuća kuna.

Županijski sud u Puli je prije petnaestak dana prihvatio Demetlikinu žalbu te je ukinuo spornu presudu smatrajući da je prvostupanjski sud počinio bitnu povredu odredbi kaznenog postupka.

Podsjetimo, prilikom izricanja oslobađajuće presude sutkinja Lorena Smoković objasnila je da se Kiršićev navod da je "Demetlika ukrao kuću u Rapcu" iz dopisa zbog kojeg je tužen ne može smatrati klevetom jer ovaj nije govorio neistine, odnosno time nije ukazivao na kazneno djelo tužitelja, već na nezakonitost poslovanja gradskih vlasti.

Kiršić je, naime, godinama tvrdio da je Demetlika nezakonito prodao atraktivnu nekretninu u vlasništvu Grada Labina bivšem gradskom vozaču Borisu Čekadi neposrednom nagodbom, za manje od 47 tisuća eura.

Sutkinja Smoković smatrala je važnim dokazom parnični postupak u kojem se od 2002. godine Državno odvjetništvo sporilo s Gradom Labinom i Čekadom zbog vlasništva nad zemljištem. Drugostupanjski, odnosno Županijski sud u Puli je 2010. godine pravomoćnom presudom proglasio ništavnim taj sporazum Grada s bivšim vozačem iz 2002. jer nije proveden javni natječaj. (Marica KOŠTA)

 

sud žalba klevet adriano kiršic boris cekada demetlika