Prezentacija programa Agencije za mobilnost i programa Europske unije

Prezentacija programa Agencije za mobilnost i programa Europske unije

9.12.2010. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Danas je u prostorijama Grada Labina Andrej Pevec, stručni suradnik za međunarodnu suradnju iz Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva održao prezentaciju programa Agencije za mobilnost i programa Europske unije: „Mladi na djelu“ i „Program za cjeloživotno učenje“.

 

Program za cjeloživotno učenje usmjeren je na sve stupnjeve obrazovanja i stručnog usavršavanja u vidu pohađanja seminara i konferencija, poučavanja, praćenja rada drugih kolega, obavljanja praktičnog rada, sudjelovanja na nastavi u inozemnoj obrazovnoj ustanovi, rada na zajedničkim projektnim aktivnostima. Za vrijeme trajanja programa pruža se savjetodavna i financijska potpora raznovrsnim projektima na svim razinama obrazovanja, od predškolskog odgoja do visokoškolskog obrazovanja (učenici, studenti, odgajatelji nastavnici, profesori, administrativno osoblje u vrtićima, školama, sveučilištima i  visokoškolskim institucijama) kao i osobama već prisutnima na tržištu rada.

 

Program „Mladi na djelu“ najveći je program Europske unije namijenjen mladima i organizacijama mladih. Osobit naglasak je na uključivanju mladih s manje mogućnosti iz ekonomskih, socijalnih, zdravstvenih, geografskih i drugih razloga. Mladi se mogu susresti sa svojim vršnjacima iz raznih zemalja te razmjenjivati mišljenja i iskustva o temama po svojem odabiru, mogu pokrenuti razne inicijative u svojim lokalnim zajednicama, „vježbati demokraciju“ i raditi s donositeljima odluka, ali jednako tako i pridonijeti društvu volontirajući u nekoj stranoj zemlji. Tu su i mogućnosti umrežavanja s europskim kolegama i rada na stvaranju novih projekata ili poboljšavanja postojećih.

 

Sukladno svojoj misiji Agencija kontinuirano objavljuje natječaje za sudjelovanje u navedenim programima, informira javnost o aktivnostima programa, pruža potporu prilikom mobilnosti, savjetuje potencijalne korisnike, izvršava odabir pristiglih prijava te dodjeljuje novčana sredstva za realizaciju odabranih projekata.

 

Agencije za mobilnost i programe EU eu mobilnost programi eu fondovi