[PREZENTACIJA] Mladen Bastijanić kod izvora Bubić Jama: vijećnici su samo amenovali postojeće loše stanje / lošija voda građanima, a bolja elektranama

[PREZENTACIJA] Mladen Bastijanić kod izvora Bubić Jama: vijećnici su samo amenovali postojeće loše stanje / lošija voda građanima, a bolja elektranama

27.1.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Ovo mjesto je u povijesti bilo sveto.Šire područje izvora nosi toponim svetinšćine.Sam je izvor pitke vode nosio naziv - Foiba dell Ospizio de Padri Paulini di Fianona jer se je u blizini nalazio Pavlinski samostan Sv. Marije na Klavaru. Voda tog izvora je pokretala i dva mlinska kola za mljevenje žita. Idiotizam i ljudska glupost već 45 godina vrhunsku vodu koristi za pogon TE.

Ajmo reći da je to u početku bilo opravdano (ja se ne slažem) ?? Današnji dan kad su izvori F.Gaia i Kokoti sve više zagađeni fekalnim vodama,spojevima dušika i fosfora i tko zna čime još,dati vodu iz izvora Bubić industriji a lošiju vodu žiteljima Labinštine to je totalna ludost.

Zadnja tematska sjednica o vodoopskrbi je razotkrila svu politiku koju Država,HEP,Vodoprivreda i Hrvatske vode, te lokalna politika konzumiraju prema najvažnijim resursima a to je VODA.

Nažalost ,sprega institucija i lokalnih vlastodržaca vodoopskrbe je velika i zato nam vodoopskrba ide u krivom smjeru. Nažalost vijećnici su amenovali postojeće loše stanje vodoopskrbe Labinštine i nisu donijeli zaključke koji bi obavezali nosioce vodoopskrbe da krenu u drugom boljem smjeru.

 

Indikativno je bilo  to da je predstavnik Hrvatskih voda više branio čak i hvalio postojeće stanje nego što je imao primjedbe na ponuđena mu bolja rješenja vodoopskrbe Labinštine. Indikativno je bilo i to da se lokalni vlastodršci vodoopskrbe nisu uopće izjasnili.

 

Po mom mišljenju nisu se izjasnili zbog toga što je za njih "sve u redu" i ništa ne treba mjenjati.Poručujem im " Ne gospodo nije u redu",nemate strategije,nemate vizije, dajete lošiju vodu ljudima a bolju vodu dajete elektranama.

 

Sramotno da nisu na tematskoj sjednici prisustvovali : predsjednik i članovi NO Vodovoda,članovi Skupštine Vodovoda,predstavnik IVS-a (Istarski vodozaštitni sustav).

 

Još je sramotnije da nisu uzeli učešće u raspravi direktor Vodovoda kao i Predsjednik skupštine Vodovoda (Gradonačelnik Grada Labina). Žalosno je i to da su pojedini Gradski vijećnici nasjeli politici i da su izmjenili prezentiran im zaključak a koji je glasio ...da se u roku 60 dana izradi:

 

1.Idejni projekt uključivanja izvora Kožljak,Plomin i BUBIĆ JAMA u punom kapacitetu u vodoopskrbni sustav Labinštine.

 

2.Idejni projekt zaštite Krapanskog sliva sa ciljem prioritetne zaštite ugroženih izvorišta pitke vode F.Gaia i Kokoti

 

Realizacijom ponuđenih zaključaka riješili bi vodoopskrbu Labinštine za duži period. Realizacijom ponuđenih rješenja vodoopskrba bi bila lišena mutne vode a ispunila bi osnovni i najvažniji cilj a taj je:

NAJBOLJA VODA U VODOOPSKRBNI SUSTAV LABINŠTINE jer

                                       VODA JE ŽIVOT !

  Vinež, 24.1.2015.god.          

 

Foto: ilustracija

 

PREZENTACIJA (Dowload, PPT)

 

 

 

mladen bastijanić voda vodoopskrba bubić jama fonte gaj