Prevarili 69-godišnjaka iz Vineža za više stotina tisuća kuna

Prevarili 69-godišnjaka iz Vineža za više stotina tisuća kuna

5.1.2016. // PU Istarska // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Policijski službenici trgaju za dvije nepoznate osobe, muškarcem i ženom, koje se sumnjiči da su prevarili 69-godišnjaka. Naime, 69-godišnjak je prijavio policiji da su od ožujka do kolovoza prošle godine, muškarac i žena dolazili kod njega u stan u naselju Vinež na području Labina i nudili mu na prodaju posteljinu. Oštećeni je kupio posteljinu, a u nekoliko navrata im je i posudio novac, nakon čega su  muškarac i žena prestali dolaziti, a više se ni ne javljaju na telefon. Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko stotina tisuća kuna.

 

Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja i tragaju za počiniteljima.

 

Budući su slučajevi iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba učestali, Policijska uprava istarska upozorava građane na modalitete prijevara i krađa, posebice u privatnim stanovima i obiteljskim kućama, a kojom prilikom osobe iskorištavaju njihovo povjerenje te ih dovode u zabludu ili pak iskorištavaju njihovu nepažnju te otuđuju predmete veće vrijednosti.

 

Počinitelji, muške ili ženske osobe, najčešće se predstavljaju u svojstvu: policijskog službenika, eminentnog stručnjaka (u medicini, alternativnoj medicini, pravu, ekonomiji i slično), ovlaštenog akvizitera, pripadnika inspekcijskih službi, dostavljača pošiljki, inkasatora, poreznog inspektora, trgovca ili vlasnika nekretnina ili pokretnina, pripadnika vjerske zajednice i slično te tako dovode u zabludu oštećenu osobu u pogledu službenog ili društvenog položaja. Također su zabilježeni i slučajevi kada počinitelji oštećene dovode u zabludu u pogledu tjelesnog stradavanja, prikazivanjem tjelesnih nedostataka koji u stvarnosti ne postoje (primjerice: nepokretnost, sljepoća, gluhonijemost i slično) ili prikazivanjem materijalnog stradavanja u požarima, paljevinama, poplavama, potresima i slično. Nisu nepoznanica ni primjeri kada počinitelji nude na prodaju predmete manje vrijednosti koje prikazuju kao predmete veće vrijednosti pa dovode u zabludu oštećene glede marke i kvalitete proizvoda, a česti su i slučajevi prodaje ''''bižuterije'''' pod zlato – radi se o predmetu koji su počinitelj i žrtva navodno slučajno zajedno pronašli i slično.

 

Kako bi se zaštitili od ovakve vrste prijevara, savjetujemo sljedeće:

  • kod nenajavljenih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi,
  • za djelatnike raznih tvrtki, tražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice,
  • vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz ''''špijunku'''' ili korištenjem sigurnosnog lanca'',
  • ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti,
  • budite sumnjičavi,
  • ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede,
  • dojavite službi 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama

 

 

 

prijevara iznuda crna kronika policija kaznano djelo