Presiromašni smo za zelenu energiju, ali dovoljno bogati da uvozimo ugljen?

Presiromašni smo za zelenu energiju, ali dovoljno bogati da uvozimo ugljen?

29.3.2015. // HRT // Objavljeno u kategoriji Politika

Hvatska će ove godine dobiti zakon o obnovljivim izvorima energije. Počela je javna rasprava, no poduzetnici su već skeptični.

Profesor Ljubomir Majdandžić iz Hrvatske stručne udruge za sunčevu energiju kaže da smo i dalje od svih 28 zemalja Europske unije na zadnjem mjestu po korištenju energije iz fotonaponskih sustava.

Na to se iz Ministarstva gospodarstva više od deset godina može čuti isti odgovor. 

Mi moramo znati da kad govorimo o poticanju, što više poticanja obnovljivih izvora enegrije, to znači veći teret za sve građane jer se to plaća iz naknade koja se skuplja temeljem obračunate potrošnje svakog našeg građanina, objašnjava Sabina Škrtić iz Ministarstva gospodarstva.

Za obnovljive izvore plaćamo 12 puta manje od Nijemaca. Za veći otkup zelene energije država bi trebala povećati cijenu struje. U predizbornoj godini zato nema hrabrosti.  Ministarstvo obećava državne poticaje za male solarne elektrane.

Poduzetnike tješi i uspostavom burze energije. To bi značilo kako postoji mogućnost da će se nakon osnivanja Europske energetske unije zelena energija iz Hrvatske moći prodavati strancima. Kad je već hrvatski političari ne žele jer misle da smo presiromašni za zelenu energiju, ali dovoljno bogati za uvozni ugljen.

 

 Zašto su poduzetnici skeptični, pogledajte u videoprilogu

 

 

zelena energija ugljen te plomin te plomin 3 politika referendum