Premjerno prikazane fotografije o izgradnji Raše

Premjerno prikazane fotografije o izgradnji Raše

3.3.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

U povodu potpisivanja sporazuma između Labina, Raše i Carbonije, u dvorani RKUD-a Rudar priređena je izložba fotografija o izgradnji Raše.

Izložene su fotografije iz zbirke Rinalda Rakovca, tršćanskog geodeta rođenog u Raši, upotpunjene snimcima koje u Arhivu Mioni čuva Prirodoslovni muzej Trst. Izgradnja najmlađeg grada u Istri službeno je počela 26. kolovoza 1936. godine, a svečano otvorenje održano je 4. studenog 1937. godine, što znači da su fotografije nastale u približno godinu dana.

U Rakovčevoj zbirci našlo se i nekoliko snimaka o izgradnji Carbonije, koje se također mogu razgledati. Posjetiteljima će osim neizgrađenih zgrada zanimljiv biti pogled na okolna brda, koja su za razliku od danas, prekrivena oskudnom vegetacijom, pa se vide danas gotovo zaboravljene rudarske staze prema Sv. Bartolu i Topidu.

Na gradilištu gotovo da i nema strojeva, tek poneki kamion, kompresor i vitlo, a umjesto skela koristile su se drvene rampe. Među radnicima je zamjetan znatan broj žena, što je na današnjim bauštelama nezamislivo.

Katalog izložbe koji je Rakovac sastavio zajedno s voditeljem Narodnog muzeja Labin Tulliom Voranom zanimljiv je pregled faktografskih podataka o Raši.

Radni naziv naselja bio je "Liburnia", ali u konačnici je promijenjen u "Arsia". Plan izgradnje je također mijenjan u hodu: najprije je planirano 107 objekata, pa 96, a na kraju ih je izgrađeno 98.

U jedanaest tipova zgrada nalazilo se 357 stanova za oženjene radnike i službenike, a neoženjenima je bilo namijenjeno 166 smještajnih kapaciteta. Prvih 180 obitelji uselilo je početkom travnja 1937. godine. (R. SELAN)

 

 

fotografije raša izgradnja raše carbonia