Premijerno predstavljanje umjetničkog rada mlade splitske umjetnice Ivane Puljić u Galeriji Alvona

Premijerno predstavljanje umjetničkog rada mlade splitske umjetnice Ivane Puljić u Galeriji Alvona

28.7.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Premijerno predstavljanje umjetničkog rada mlade splitske umjetnice Ivane Puljić u Istri priuštilo je Labinskoj likovnoj publici pravi praznik emocija. Brojni posjetitelj koji su pohodili Galeriju Alvona proteklog petka nisu krili koliko ih se dojmila ova izložba prenoseći toliko topline, nostalgije, dobrih misli koje je umjetnica utkala u svoja djela.


Sandra Zloić, autorica predgovora kataloga, u svom tekstu također ističe koliko je emocija prisutna u djelima Ivane Puljić: „Ukoliko naše ovozemaljsko postojanje tumačimo kao kontinuirano kreiranje spomenara, radovi I. Puljić mogu se promatrati kao stranice koje su s ljubavlju i pažnjom oblikovale osobe od posebnog značaja. Emocija prisutna tijekom čitavog procesa razrade ideje  i nastanka jasno je utkana u ova djela i neizbježna je kod interpretacije i definiranja stava promatrača. Toplina kojom zrače, poigravanje s dječjim poimanjem svijeta  i život u kojemu je moguće zgrabiti snop balona i bezbrižno odletjeti u šarenilo mašte potvrđuju ispravnost odluke o iskoraku iz okvira pravila. Kršeći pravila kreira se umjetnost.“


Ivana Puljić  diplomirala je na Accademia di Belle Arti u Rimu, odjel slikarstvo u klasi profesora  Palumba te je članica Zajednice samostalnih umjetnika Hrvatske. Dobitnica je nekoliko internacionalnih prestižnih nagrada te je sudjelovala na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Već na akademiji eksperimentira je raznim bojama i tehnikama te eksperimentirajući tehnike enkaustike i batika, pronalazi se u vlastitoj tehnici izražavanja koja je spoj između slikarstva, kiparstva i grafike. Dvodimenzionalnoj slici dala je ovom tehnikom treću dimenziju koristeći vrlo mekan i podatan, ali ujedno i osjetljivi vosak koji se može modificirati, rastopiti i modelirati, proziran je, a kad „ugosti“ nekakav predmet ne skriva ga, ne falsificira, već ga prikazuje onakvim kakav uistinu jeste.


Vrlo interesantna izložba perspektivne Splitske umjetnice može se razgledati u Alvoni do polovice kolovoza.


galerija alvona izložba ivana puljić