Premijera dokumentarnog filma “Dobar život”, Kino Valli, Pula 14.10., 19:00 (ulaz besplatan)

Premijera dokumentarnog filma “Dobar život”, Kino Valli, Pula 14.10., 19:00 (ulaz besplatan)

12.10.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Dokumentarni film "Dobar život" ("La Buena Vida") Jensa Schanzea bit će premijerno prikazan 14. listopada 2015. godine u Kinu Valli u Puli. Projekcija počinje u 19:00 sati, a ulaz je slobodan.

 

Priča o utjecaju TE Plomin na zdravlje u Hrvatskoj je poznata. Ono što nije poznato su zastrašujući učinci eksploatacije ugljena u Kolumbiji – zemlji iz koje u velikoj mjeri dolazi ugljen za termoelektrane u Plominu. Novi dokumentarac njemačkog redatelja Schanzea govori upravo o tome, odnosno borbi kolumbijskih lokalnih zajednica s multinacionalnim korporacijama koje ugljenom trguju na globalnom nivou.

U filmu pratimo mladog vođu Wayúu zajednice, Jaira Fuentesa, iz sela Tamaquito, smještenog u šumama sjeverne Kolumbije. Ovdje priroda pruža sve što je potrebno za život, pa žitelji Tamaquita već stoljećima love planinsku divljač, sakupljaju voće i uzgajaju kokoši, ovce i goveda. No način života Wayúu zajednice uništava rudnik ugljena, El Cerrejón. Ova velika rudarska jama zauzima 700 kvadratnih kilometara, što El Cerrejón čini jednim od najvećih ugljenokopa na svijetu. Svakoga dana, rudarska je jama sve dublja i šira te pred sobom proždire prethodno netaknuti krajolik. Ugljen iz El Cerrejóna izvozi se širom svijeta, sve do elektrana u Hrvatskoj, Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Izraelu, Nizozemskoj, Turskoj, Japanu ili SAD-u. U njima se, pak, proizvodi struja koja omogućava da se naši životi, barem naizgled, odvijaju u udobnosti koje nam pružaju svjetlost i toplina. U stvarnosti, umjesto iz ugljena koji zagađuje i naš okoliš, električna energija može se proizvesti na alternativne, čišće načine.

Odlučan da spasi svoju zajednicu od prisilnog preseljenja, koje je već pred sobom pomelo ostala sela, Jairo Fuentes se upušta u pregovore s operatorima El Cerrejóna. Njih podržavaju moćni svjetski trgovci robama, kao što su tvrtke Glencore, Anglo American i BHP Billiton. U zamjenu za preseljenje tvrtke zajednici obećavaju blagodati napretka, no za njene pripadnike moderan način života, u kućama opskrbljenim električnom energijom - tzv. bolji život nema veliku vrijednost. Umjesto toga, žitelji Tamaquita radije se upuštaju u borbu za očuvanje svojeg života u šumi, koja ubrzo postaje borba za opstanak.

"Dobar život" je priča o kolumbijskom selu Tamaquito koja govori protiv rastuće globalne potrošnje energije potaknute neprestanom utrkom za profitom. Europska filmska akademija proglasila je ovaj film jednim od 15 najboljih europskih dokumentaraca godine.

Povodom Europske godine razvoja – 2015. ovu projekciju, u suradnji s Kinom Valli, organiziraju udruge Zelena Istra, Zelena akcija, CEE Bankwatch Network i Greenpeace, koje već niz godina podržavaju građane Labinštine i Istre u borbi protiv izgradnje nove termoelektrane Plomin C na ugljen. "Dobar život" bit će 20. listopada prikazan u zagrebačkom Kinu Grič, a 28. listopada u Gradskoj knjižnici Labin.

Trailer on vimeo.com

 

"Redatelj Jens Schanze govori o tome kako je film "Dobar život" nastao, zašto je odabrao snimati film baš na tu temu, tj. o prisilnom preseljenju Wayuu zajednice te pregovorima ove zajednice i tvrtki koje upravljaju El Cerrejonom..."

Labin ZI udruge aktivizam zagađenje karbon Dobar život Kino Valli Pula ekologija TE PLOMIN Te Plomin C Kino Grič Gradska knjižnica Labin Pula ugljen