Pregled prošlogodišnjih kulturnih zbivanja u Labinu

Pregled prošlogodišnjih kulturnih zbivanja u Labinu

8.1.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

"Zadovoljni, ne i zadovoljeni"
Odlično posjećeni koncerti klasične glazbe, zvučna likovna imena, gostovanja zagrebačkih kazališnih trupa i odlični, no slabo posjećeni programi u KuC-u Lamparna obilježili su proteklu kulturnu godinu u Labinu.

Ponešto za svakoga željnog umjetnosti, količinski dovoljno za prosječnog konzumenta, ali nedovoljno za grad koji se često prezentira kao grad kulture i svoju turističku ponudu temelji upravo na njoj.
Prema riječima Sabine Salomon, voditeljice Gradske galerije Labin, najviše pozornosti javnosti prošle godine izazvale su izložba fotografija »Labinski rudari« Borisa Cvjetanovića i prostorna instalacija »Projekcija« Ivane Franke.
Osim njihovih ostvarenja, labinska je publika u ovome prostoru imala priliku vidjeti i radove Matka Vekića, Ivana Marušića Klifa, Đanina Božića, Tomislava Brajnovića, Nikole Ukića, Tomislava Ćurkovića i grupe Labsus.


Narodni muzej započeo je sezonu tradicionalnom izložbom dječjih radova »Ususret Uskrsu«, a svakako najznačajnije bile su izložba crteža i predstavljanje monografije Renata Percana u kolovozu.
U palači Battiala-Lazzarinu izlagali su Krešimira Gojanović, Muris Čorbić, prezentirani su muzejski posteri i zanimljiva arheološka izložba »Osvit tehnologije«, gostujući projekt zagrebačkog Arheološkog muzeja.
Gordana Majnarić najzvučnije je ime prošlogodišnjega programa privatne galerije Alvona, a galerijski prostor kafića Downtown tek je koncem godine opravdao svoj naziv izložbama Beti Kranjčević i Narcise Adalgise Škopac.
Labinski su umjetnici svoja ostvarenja izložili i na manifestaciji »Uzlet likovnosti« u sklopu programa Dani grada Labina.


Dvanaestu dionicu Bijele ceste jubilarnog 35. mediteranskog kiparskog simpozija izveo je Šime Perić, dok je mladi Petar Dolić angažiran za izradu spomen obilježja hrvatskim braniteljima.


Labinjani su protekle kazališne sezone gledali standardno dobre predstave kazališta iz metropole, Teatra Exit, obiteljskog teatra Gavran i Male scene, no, najviše publike privukao je nastup sveprisutnog Željka Pervana.


Lori Luketa Dagostin, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta, izdvojila je jesensku predstavu »Svoga tela gospodar« kazališta Komedija, dio ovogodišnje kazališne sezone, budući se radi o zahtjevnoj produkciji i velikome broju glumaca, za što do sada nije bilo uvjeta.


Labin Art Republika prošle je godine u svoj program uključila dvije predstave, koncerte klasične glazbe, jednodnevni Festival gitare i koncert klapa. U župnoj crkvi u starome gradu predstavili su se domaći i strani umjetnici, među kojima i pijanist Eugen Indjić, Yuan Chuan Pan, svirač kontrabasa iz Tajvana, no najviše pozornosti privukao je violinist Stefan Milenković, za čiji se nastup tražila karta više.


Festival vizualnog kazališta, koji se još treba izboriti za svoju poziciju na labinskoj kulturnoj sceni, ostat će upamćen po posljednjoj predstavi »Cinetaxis« u izvrsnoj izvedbi Nataše Stanić i Erike Cuk.


Svi navedeni programi održani su u starome gradu, no i prostor novog dijela grada može se pohvaliti. Kulturni centar Lamparna imao je možda i najkvalitetniji festival koji je, iz ovih ili onih razloga, prošao uglavnom nezamijećeno.

Tema sedmog međunarodnog transdisciplinarnog umjetničkog festivala i laboratorija Transart 2007. bila je tehnologija i umjetnost, a između svibnja i kolovoza Labin su pohodili, među ostalim, Pascal Silondi, Thomas Jelinek i bečki teatar Nomad, Katherina Zakravsky, Oleg Januševski i mnoga druga renomirana imena iz oblasti kulture o kojima gradovi veličine i proračuna koji ima Labin mogu samo sanjati.
Pitanje zašto se, unatoč tomu, Lamparna izuzev časnih izuzetaka, uglavnom ignorira, ostat će neodgovoreno. Protekla godina bila je zanimljiva, a vidjet će se hoće li i događaji u 2008. izazvati barem polovicu interesa poput nekih iz 2007.

Napisala i snimila Sandra ZLOIĆ

kulturna događanja Labinština 2007 Lamparna Kos Lori Luketa Dagostin Labin kultura