Predstavnici Grada Labina u rudarskoj općini Banovići

Predstavnici Grada Labina u rudarskoj općini Banovići

13.9.2012. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Na poziv načelnika prijateljske Općine Banovići iz Bosne i Hercegovine, gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika, vijećnik Gradskog vijeća Rasim Halilović, predsjednik Vijeća Bošnjačke nacionalne manjine Mehmed Džekić i predsjednik Udruge za mlade Alfa Albona Alen Halilović, prisustvovali su proteklog vikenda svečanosti obilježavanja Dana općine Banovići.

U okviru posjete održan je radni sastanak sa načelnikom i stručnim službama Općine Banovići, te delegacijom Općine Kartal iz Republike Turske o mogućnosti suradnje na području kulture, poduzetništva i partnerstva, te želji lokalnih jedinica za razvijanjem i produbljivanjem prijateljstva, međusobnog razumijevanja i poštivanja u namjeri da se ostvare i unaprijede trgovinski, kulturni i sportski odnosi.

 

Općina Banovići svake godine povodom Dana općine upriliči niz manifestacija kojima se obilježava njihov dan. U sklopu manifestacije održan je Drugi međunarodni festival foklora - Banovići 2012., razni sportski turniri, kazališne predstave, svečana akademija, koncerti i natjecanja u pjevanju za djecu. Program su simbolično otvorili najmlađi stanovnici ove općine izložbom crteža po ulicama Banovića.

Delegacija Grada Labina imala je priliku posjetiti rudnik crnog ugljena Banovići. Rudnici crnog ugljena "Banovići" u Banovićima, d.d. je počeo sa radom davne 1946. godine kada je ratom opustošenoj zemlji bio potreban ugljen kao energetski izvor u industriji, te radi čije je eksploatacije izgrađena željeznička pruga Brčko - Banovići 1946. godine. Danas RMU Banovići sa svojih oko 2700 zaposlenih, proizvodi preko 1.500.000 tona separiranog uglja, u asortimanu: kocka, orah, grah, sitni I, sitni II. Oko 70 % ugljena se plasira za potrebe Elektroprivrede BiH, a ostatak se plasira industriji i širokoj potrošnji.

 

banovići ugljen demetlika bosna alen halilović