Predstavljeno ovogodišnje izdanje Dana mladih Istarske županije

Predstavljeno ovogodišnje izdanje Dana mladih Istarske županije

14.9.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

U komunalnoj palači Grada Pule 13. rujna predstavljeno je ovogodišnje izdanje manifestacije „Dani mladih Istarske županije“ te je ujedno potpisan Sporazum o suradnji između Istarske županije i gradova Pula, Poreč, Pazin, Rovinj, Labin, Buzet, Novigrad i Općine Medulin. Potpisnici Sporazuma obvezuju se na zajedničko sufinanciranje Dana mladih, koji će se održati 17. rujna, u Zajednici Talijana - Circolo, u Puli.

Ovogodišnji grad domaćin i organizator manifestacije je Grad Pula, a predstavljanju i potpisivanju Sporazuma prisustvovali su gradonačelnik Pule Filip Zoričić, gradonačelnik Novigrada Anteo Milos, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, gradonačelnik Buzeta Damir Kajin, gradonačelnik Labina Valter Glavičić i načelnik Općine Medulin Ivan Kirac.

Gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić prisustvovao je potpisivanju te naglasio kako je ovo nastavak prakse započete 2019. u Rovinju i nastavljene 2020. u Poreču gdje su Savjeti mladih istarskih gradova dogovorili zajedničko sufinanciranje Dana mladih Istarske županije od strane istarskih gradova i Županije.

„Obzirom da je Labin jedini istarski grad nositelj certifikata „Grad za mlade“ pozivam sve skupa da nastavimo ovim smjerom i osiguramo preduvjete kako bi mladi ostajali na području Istre. Stoga, važno je zajedničko djelovanje Županije, gradova i općina nevezano na političke boje.“ – zaključio je gradonačelnik Glavičić

U ime Istarske županije, Sporazum je potpisala zamjenica župana Jessica Acquavita koja je istaknula da „mladima moramo dopustiti da zajedno s nama oblikuju budućnost društva, trebamo osluškivati njihove potrebe te uključiti ih u oblikovanje politika“.

„Mladi imaju drukčiji, možda i naivniji pogled na svijet kojeg politika ne smije staviti sa strane. Entuzijazam  i energija mladih ljudi moraju biti uključeni u svaki oblik javnog života. Uspostavljanjem odgovarajuće politike za mlade želimo dati adekvatan odgovor na većinu njihovih potreba, bilo da je riječ o obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvu ili društvenoj uključenosti. U tome nam je od velike pomoći Savjet mladih Istarske županije koji je još 2017. godine izradio Regionalni program za mlade od 2018.- 2022. godine, a na tragu kojeg sada izrađujemo i Akcijski plan za mlade Istarske županije 2021. - 2025., rekla je zamjenica župana podsjetivši kako je upravo izrada Akcijskog plana središnja tema ovogodišnjeg Dana mladih. Manifestacija Dan mladih Istarske županije ima za cilj ojačati ulogu mladih u društvu te promovirati i ohrabriti njihovo aktivno uključenje u život zajednice jer nikome nije u interesu da budu samo pasivni promatrači. Istarska županija i u narednom razdoblju nastavlja podržavati sve one projekte koji su namijenjeni mladima i biti s njima u partnerskom odnosu na daljnjem razvoju svih sadržaja koji će povećati kvalitetu njihova života u Istri“, zaključila je zamjenica Acquavita.

Dan mladih Istarske županije pokrenut je 2019. godine na inicijativu Savjeta mladih Grada Rovinja, u suradnji sa Savjetima mladih Istarske županije, Pule, Pazina, Novigrada, Buzeta, Labina i Poreča. Glavni mu je povezivanje i umrežavanje mladih, razmjena znanja i iskustva, kao i primjera dobre prakse. Manifestacija se sastoji od radnog dijela te od zabavnog dijela.

valter glavičić dan mladih istarske županije