Predstavljena knjiga Lucijana Mohorovića „Građaska inicijativa Labina i Istre promotor civilnog društva i ekološke svijesti građana"

Predstavljena knjiga Lucijana Mohorovića „Građaska inicijativa Labina i Istre promotor civilnog društva i ekološke svijesti građana"

27.10.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

U Labinskoj gradskoj vijećnici predstavljena je knjiga dr.sc. Lucijana Mohorovića iz Rapca, liječnika, primarijusa, ekološkog aktiviste, dugogodišnjeg borca za čisti i zdravi okoliš te inicijatora i koordinatora Labinske građanske inicijative protiv Plominskih termoelektrana na ugljen koja se prvi puta pojavila u veljači 1995. Knjigu nazivom „Građanska inicijativa Labina i Istre promotor civilnog društva i ekološke svijesti građana“ uz autora su predstavili prezenteri dr. Edoardo Giurici iz Pule, Dino Debeljuh iz Buja, aktivist i bivši veleposlanik u Indiji, rovinjski arhitekt i ekološki aktivist Bruno
Poropat, prof.dr. Vladimir Mičović, šef katedre za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta u Riijeci i Hrvatskog nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko goranske županije te Tanja Pejić, labinska gradska vijećnica koji su osim o knjizi govorili i o dugogodišnjoj borbi dr. Mohorovića protiv ugljena kao goriva u Plominskim teroelektranama i općenito za čisti okoliš.

U uvodnom dijelu dr. Mohorović je istaknuo kako HNZ ni SDP kao najveće hrvatske stranke nisu postigle veliku popularnost jer su ignorirale civilno društvo i sve što je ono tražilo.
-Spadam u generaciju koja je osjetila miris i važnost ugljena. Nekad je svaka kuća bila ložionica ugljena i taj me miris pratio od djetinjstva kroz školovanje i studij koji mi je dao temelje da se s tim problemom kasnije aktivnije i stručno bavim. Kada se govorilo o gradnji TE Plomina 2 na ugljen i kako je to nacionalni intereres ja sam bio u žiži problema i našao sam vremena da o štetnosti ugljena izdam knjigu koja je prihvaćena od mnogih eminentnih ljudi u zemlji i inozemstvu, rekao je dr.Mohorović koji je više od 30 godina fokusiran na brigu i zaštitu zdravog okoliša.

Posebno je naglasio da je uz važnost studije utjecaja na okoliš prilikom zahvata u prostoru važna i studija utjecaja na zdravlje do čega je, kako je rekao, došao dugogodišnjim stručnim radom i emirijskim promatranjem kao i laboratoriskih te epidemioloških znastvenih istraživanja u primarnoj
zdravstvenoj zaštiti reproduktivnog zdravlja žena, kao i poremećaja zdravlja stanovništva u okolišu u kojem je zrak zagađen od termoelektrana koje koriste ugljen kao energent. Prof.dr. Vladimir Mičović sa riječkog Medicinskog fakulteta gdje je šef katedre za zdravstvenu ekologiju istaknuo je kako je ova građanska inicijativa zadovoljila sve suštinske kriterije koje mora imati jer je za razliku od mnogih drugih utemeljena na struci i znastvenom istraživanju a ne nekom tehnobirokratskom principu
koji danas uglavnom vlada pri inicijativama u rješavanju ekoloških problema.


-Labinska građanska inicijativa ima upravo tu vrijednost što je dr. Mohorović sa svojimopusom liječnik, znanstvenik, javno zdravstveni djelatnik i aktivist pa je on sve toobjedinio u ključne elemente i učinio da je upravo zbog toga posebna, rekao je dr.Mičović. Dr. Edoardo Giudici iz Pule istaknuo je kako je dr. Mohorović svoj život posvetio medicini, posebno onečišćivačima koje je nazvao otrovima jer se desetljećima borio a bori se i danas u mirovini protiv onih industrija koje gledaju samo kako doći do profita bez obzira na zdravlje lokalnog stanovništva koje je izloženo pomoru. (B. BIOČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Lucijan mohorović knjiga ekologija predstavljanje knjige te plomin plomin zdravlje politika građanska inicijativa