Predstavljen zbornik o Matiju Vlačiću Iliriku

Predstavljen zbornik o Matiju Vlačiću Iliriku

21.4.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Kultura

Danas se u Malom kazalištu «Circollo» održala promocija Zbornika radova «Matija Vlačić Ilirik» To je drugi po redu Zbornik radova sa međunarodnog znanstvenog skupa «Matija Vlačić Ilirik» koji je održan u Labinu od 27. - 29. travnja 2006. godine. Riječ je o 13 radova koji su prezentirani 2006. godine u Labinu.

Istina se mora poštivati više i od najboljih prijatelja - glavna je životna misao velikog reformatora Crkve, teologa, filologa, povjesničara i filozofa Matije Vlačića Ilirika – rečeno je na jučerašnjem predstavljanju zbornika u njegovom rodnom Labinu, u kojem je predstavljeno 13 radova sa znanstvenog skupa održanom u tom gradu prije dvije godine.

O neobično kompleksnom liku Matije Vlačića Ilirika govorila je Marina Miladinov, urednica zbornika, tiskanog u nakladi od 500 primjeraka, koja je, između ostalog, spomenula da se o njemu u posljednje vrijeme opet sve više govori i piše, ali još uvijek nedovoljno da bi se osvijetlio ogroman stvaralački opus znamenitog Labinjana, koji se nije dao kompromitirati na uštrb istine.

O istini kao pokretaču njegova neprocjenjiva rada i djelovanja pri kraju renesanse i buđenja sumnje u dosadašnje temeljne vrijednosti najviše je govorio akademik Josip Bratulić, koji je i sam proučavao djelo Matije Vlačića Ilirika. On je podsjetio da je Vlačić, koji nikada nije zaboravio Labin i Istri, istinu pronašao u Bibliji, odnosno Novom zavjetu i Isusu Kristu.

U tumačenju viđenja onovremenog svijeta Matija Vlačić je bio beskompromisan i uporan, zbog čega je za kratkog života, a umro je 1575. u dobi u 55. godina, stekao mnogo neugodnosti, žestokih protivnika i neprijatelja. Za to je kratko vrijeme, seleći se iz jednog u drugi grad Njemačke zajedno s 18-ero djece, pretočeno u današnje retke, napisao 70-ak debelih knjiga s po oko 350 stranica! Tiskanje zbornika akademik Bratulić je ocijenio novim doprinosom istraživanju Matije Vlačića Ilirika, ali i kao dar Labinu, odakle je on u 16. godini preko Venecije krenuo u svijet da bi ga kasnije mijenjao.

U ime Grada skup je pozdravio gradonačelnik Tulio Demetlika, rekavši da su Labinjani ponosni na svog velikog sina, najavivši za tri godine održavanje novog znanstvenog skupa posvećenom prvom suradniku Martina Luthera.

MM 

 

Matija Vlačić Ilirik Zbornik radova Labin Narodni muzej reformator kultura baština promocija Marina Miladinov Malo kazalište circollo Josip Bratulić