Predstavljen ljetni kulturni program Grada Labina i TZ Labin

Predstavljen ljetni kulturni program Grada Labina i TZ Labin

7.6.2024. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

Ove godine nešto ranije nego je to uobičajeno, Grad Labin i Turistička zajednica Grada Labina predstavili su program ljetnih kulturnih, umjetničkih i zabavnih događanja. Od konca svibnja, kada je održana manifestacija "Sea gušti" u Rapcu, pa gotovo do sredine rujna, očekuje nas raznolika, kvalitetna i uzbudljiva lepeza događanja, a danas je naglasak dan na onima koji se događaju u Labinu, prvenstveno u starogradskoj jezgri ili bližoj okolici.

 

Onaj pravi početak ljeta redovno vezujemo uz tradicionalnu gradsku feštu Petrova, koja je posljednje tri godine u novom i izvrsno prihvaćenom "retro" ruhu, te pod simboličnim brandom Re-Petrova. Subota 29.6., upravo na blagdan Sv.Petra, datum je koji svi Labinjani i brojni gosti mogu zaokružiti u svojim kalendarima, te već polako pripremati "outfit" iz najboljih dana svoje mladosti, nevezano radilo se o ludim sedamdesetima, šljokičastim osamdesetima ili alternativnim devedesetima. Na čak pet lokacija unutar starogradske jezgre bit će raspoređeni DJ pultovi, a samo neka od brojnih poznatih DJ imena koja će glazbom iz nekog bezbrižnijeg doba do ranog jutra zabavljati okupljene su: Nikola Z Kukurini, DJ Haris, DJ Fabio i Alen, Retromania Radio Labin By Sini Verb & Lucca C... jezgra starog Labina će se svakako opet šareniti i tresti od plesnih koraka! Ništa manje zabavno neće biti na glavnom gradskom trgu, gdje će sa velike pozornice svojim hitovima poput "Fratello", "Digni me visoko", "Stavi pravu stvar" ili "24 sata" publiku rasplesati vjerojatno jedini još uvijek aktivni domaći novovalni bend Aerodrom, predvođeni karizmatičnim Juricom Pađenom. Uz njih, na isto mjesto stiže nam i jedan od boljih "tribute" bendova u regiji, sjajni ABBA Ring, koji će izvesti nisku hitova najslavnijih Eurovizijskih pobjednika u povijesti. Naravno, tu je i nezaobilazna gastro i eno ponuda, štandovi s craft pivima, destilerije. te ne manje važno - tradicionalna galerija maslinovog ulja na Torionu.

 

LABIN ART REPUBLIKA definitivno se vraća u dinamiku iz "najslavnijih dana", a najveća novost ovog labinskog "ljeta u bojama coolture", koje ove godine traje od početka srpnja do prvog tjedna rujna, svakako je uvrštenje još jednog "festivala unutar festivala". Nakon uspješne dvije godine samostalnog djelovanja, LABINA festival umjetnosti i tolerancije svojom kvalitetom ali i rastućom popularnošću, dokazao je da može biti jedan od najatraktivnijih programskih sadržaja labinskog kulturnog ljeta. U trajanju od tri dana, treća po redu LABINA će se ove godine održati po prvi puta u srpnju, točnije od 11. do 13.7., a detaljniji program predstavila je Sonja Damjanović, umjetnička voditeljica festivala.

 

Tri dana umjetnosti i tolerancije započinju izložbom labinskih i novosadskih likovnih umjetnica u Gradskoj knjižnici Labin, koja će biti otvorena kroz sve dane festivala. Svečano otvorenje zakazano je za četvrtak 11. srpnja u 19:30 sati na Torionu, a odmah potom u Teatrinu - malom kazalištu u labinskoj starogradskoj jezgri na programu je predstava "Mistero Buffo" kazališta Grupa i Triko Cirkus teatra iz Zagreba. Prva večer završit će na Špini, koncertom tradicionalne makedonske glazbe. Drugi dan festivala stavlja u fokus još jedan međunarodni i za javnost otvoreni okrugli stol s krilaticom "Art is the Power of Tolerance" i ovogodišnjom tematikom "Artisti na žici" usmjerenom glazbenom stvaralaštvu. Paralelno, održavaju se likovne i glazbene radionice za mališane vrtićke dobi. Večernji program donosi uvid u predstavu u nastajanju, takozvanu "otvorenu probu" za novu produkciju predstave "O ljudima i drugim igračima", čiji će LABINA biti sastavni dio. Posljednjeg dana, u subotu 13. srpnja, očekuje nas još glazbenih i likovnih sadržaja za djecu, ovaj puta za onu školskoga uzrasta. Večernji dio rezerviran je za predstavu "Nevjerojatan događaj" zagrebačkog Teatra Exit u Teatrinu, te za završno druženje sa sudionicima i organizatorima festivala na Špini, uz glazbu iz svjetskih musicala "U ritmu Broadwaya" u izvedbi umjetnika HNK Ivan pl. Zajc iz Rijeke i B Glad produkcije.

 

Kao i nekoliko posljednjih godina, i ove godine LABIN ART REPUBLIKA započinje Labin jazz festivalom, a program satkan od vrsnih domaćih i regionalnih jazzera i jedne međunarodne atrakcije ponovo je osmislio umjetnički voditelj Robert Mikuljan. Jazz festival sva tri će dana svoje centralne koncerte imati na Špini, a prvu večer, u četvrtak 4. srpnja na pozornicu se penje Zvonimir Radišić trio, koji uz ovog mladog riječkog gitarista i vođu sastava, čine proslavljeni hrvatski jazzeri Henry Radanović i Tonči Grabušić. Idućeg dana, na Špinu dolazi "Exploding Pig", austrijski bend koji svira fuziju jazza i rocka s primjesama brojnih drugih žanrova, predvođeni svjetski poznatim američkim trombonistom Louis Bonillom, inače višestrukim dobitnikom slavnog Grammy-a. U subotu 6. srpnja, trodnevni festival zatvara "Sterptet", domaći sastav koji izvodi glazbu legendarnog kvinteta Cannonballa Adderleya, jednog od najslavnijih saksofonista u povijesti američkog jazza.

 

Cijeli niz događanja kroz dva mjeseca trajanja LABIN ART REPUBLIKE nastavlja se nastupom "Bagpipe Orchestra", gajdaša iz Njemačke u nedjelju 14. srpnja na Titovom trgu. U četvrtak 18. srpnja na Špini se održava dječja predstava "Cvrčak i mrav", a tjedan dana kasnije, 25. srpnja program LAR-a seli se u čarobnu atmosferu amfiteatra Parka skulptura Dubrova, gdje će svoj solistički koncert održati kantautorica Elis Lovrić. Kolovoz započinje cabaret predstavom proslavljene kazališne i glazbene dive Ksenije Prohaske, hommage-om karijeri neponovljive Marlene Dietrich. U četvrtak 8. kolovoza na Špinu dolazi još jedna velika glazbena zvijezda iz možda ne tako davnih vremena - na radost brojnih obožavateljica iz devedesetih, u Labinu gostuje legendarni Sandi Cenov!

 

 

Uoči Dana Grada Labina, u petak 16. kolovoza, također na Špini, posjetitelji će imati priliku poslušati najpoznatiji hrvatski musical, popularni "Jalta, Jalta", a zadnji scenski događaj na istom mjestu ovoga ljeta zakazan je za četvrtak 23. kolovoza, kada u goste dolazi slovensko-talijanska koprodukcija sa suvremenim plesnim performansom "On the Roads of Europe". LAR 2024. završava i trećim "festivalom unutar festivala", a po prvi puta ove se godine Shpeena Dox održava se u prvom tjednu rujna, s još jednim izvrsnim izborom domaćih, regionalnih i svjetskih nagrađivanih dokumentaraca, te ponovo uz potporu krovne domaće filmske institucije, Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

 

Svakako da se u ljetnim mjesecima nestrpljivo očekuju i događanja vezana uz Dane Grada Labina, sredinom kolovoza, čiji je vrhunac uvijek Noć Grada Labina te veliki koncert na starogradskom trgu. Nakon prošlogodišnjeg spektakla i nastupa prve dame domaće estrade Doris Dragović, nije bilo lako zadržati, a kamo li podići letvicu - no vjerujemo da smo u tome i ovaj put uspjeli. Datum je subota, 17. kolovoza, upravo na sam Dan Grada, a na velikoj će pozornici besplatni koncert održati trenutno možda i najtraženiji glazbenik na regionalnoj estradnoj sceni - Petar Grašo.

 

U sklopu Dana Grada Labina, u srijedu 14. kolovoza otvara se još jedan, 26. po redu Labinski uzlet likovnosti, a da će ovoga ljeta ljubitelji likovne umjetnosti doći na svoje pobrinulo se i Pučko otvoreno učilište Labin. Kroz cijelo ljeto, od Re-Petrove 29. lipnja, pa sve do prvih dana rujna, u Gradskoj galeriji Labin otvara se tematska izložba iz fundusa Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu. Kroz cijelo ljeto, u crkvici Sv. Stjepana preko puta Gradske galerije posjetitelji će moći razgledati i samostalnu izložbu velike hrvatske akademske umjetnice Dubravke Lošić.

 

Turistička zajednica Grada Labina, uz brojna događanja koja se već polako "zahuktavaju" u Rapcu, organizira čak tri posljednjih godina izuzetno popularna i posjećena "Wine & Music" eventa u labinskom Parku hrvatskih branitelja. Prvi je na programu već idući petak, 14. lipnja, a glazbeni gosti su Marko Tolja i DJ Nikola Z Kukurini. U srpnju, vino će se piti i u glazbi uživati na istom mjestu drugi petak u mjesecu, točnije 12.7., dok je za treći i posljednji ovogodišnji "Wine & Music", koji će se održati 23. kolovoza, kao glazbeni gost najavljen u posljednje vrijeme izrazito popularan mladi pjevač Matija Cvek. U Suradnji s TZ Sveta Nedelja, u Noći suza Sv. Lovre na Dubrovi koja se održava u utorak 13. kolovoza, kao glazbena gošća nastupit će Maja Posavec, s repertoarom posvećenim najvećem kanadskom kantautoru svih vremena, nezaboravnom Leonardu Cohenu.

 

Najveći i najvažniji eventi tijekom cijelog ljeta, s naglaskom na dvije velike gradske fešte, bit će i u znaku ekologije - u sklopu projekta "Za Labin bez plastike", ove će se godine pića konzumirati isključivo u povratnoj, višekratnoj ambalaži, a cilj je da jutro nakon fešte ostavimo naš grad čistim i oslobođenim od nepotrebnog i nezdravog plastičnog otpada.

kutira pučka fešta program tz grada labina