Predstavljen drugi DVD posvećen istrorumunjskom jeziku

Predstavljen drugi DVD posvećen istrorumunjskom jeziku

22.9.2011. // Kulturistra // Objavljeno u kategoriji Kultura

U Pazinu je u nedjelju, 04. rujna, u dvorištu pazinskog Kaštela, predstavljen Multimedijalni DVD posvećen vlaškom/žejanskom (istrorumunjskom) dijalektu.
Riječ je o drugom DVD-u, a najavljen je i rad na trećem, koji će biti posvećen labinskoj cakavici.


To je dio sveobuhvatnog višegodišnjeg projekta revitalizacije dijalektalne i glazbene baštine Istre temeljene na bogatstvu govora, dijalekata i glazbenih idioma te opće kulturološke raznolikosti Istre.

Naziv mu je “Panphonia Istriana” ili “Istarsko mnogozvučje”, a kako je ispričala kantautorica i inicijatorica tog projekta Tamara Obrovac, naziv mu je dao akademik Josip Bratulić kada mu je ispričala što je zanima.


DVD o žejanskom, koji je ostao sačuvan samo u selima Žejane i Šušnjevica, promoviran je na netipičan način kroz videoigrokaz, a kameni zidovi Kaštela su poslužili kao platno za projekciju.
Žejanski, taj arhaični govor – prenosi se usmenom predajom s koljena na koljeno jer postoji samo jedan pisani zapis koji ima glazbenik i etnomuzikolog Dario Marušić – govorili su i na njemu pjevali Žejanski kantaduri.


Tamara Obrovac je predstavila DVD s mnoštvom video, audio i drugih multimedijalnih materijala. Tu su i snimci starih tradicionalnih pjesma, ali i nove glazbene interpretacije inspirirane tim govorom koji je jedan od najzanimljivijih, ali i najugroženijih istarskih govora.

 

istrorumunji istrorumunjski jezij dvd manjine etnologija