Predstavila se samo tri medara, ali s 30-ak vrsta meda. OVA JE GODINA BILA VRLO ZAHTJEVNA ZA PČELARE, KAŽU POVIJESNO LOŠA

Predstavila se samo tri medara, ali s 30-ak vrsta meda. OVA JE GODINA BILA VRLO ZAHTJEVNA ZA PČELARE, KAŽU POVIJESNO LOŠA

22.11.2021. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

"Najvažnije je da su Dani meda u ovoj situaciji koronavirusa zadržali svoj kontinuitet i da smo se prilagodili pandemiji. Važno je da radimo i na kulturi pčelarstva i odnosu prema prirodi. Imali smo veliko razumijevanje za Pčelarsku udrugu Labin, gledali smo prema naprijed, dugoročno i vjerujući u mlade, nove snage. Pčelari imaju našu potporu, ne samo materijalnu, nego i moralnu kako bi se održalo pčelarstvo na Labinštini. Ova godina bila je loša za pčelare, ali i za maslinare i vinogradare. Priroda je bila takva, ali poslije kiše dolazi sunce pa s optimizmom moramo gledati u budućnost", rekao je labinski gradonačelnik Valter Glavičić na otvorenju 6. Dana meda proteklog vikenda u Labinu. 


Jedini gradski pčelinjak


Darko Martinović, predsjednik Pčelarske udruge Labin koja je organizirala 6. Dane meda, istaknuo je da pčele egzistiraju već dva milijuna godina, nepromijenjene u svom životu i ponašanju pa je ova manifestacija i omage pčeli bez koje ne bi bilo sve isto.


- Labin jedini ima gradski pčelinjak u Hrvatskoj, koji je ovih dana posjetilo 120 djece s učiteljicama i odgojiteljicama, koje smo educirali o medu i pčelama. Realizirat ćemo i projekt Ripenda sa svim popratnim sadržajima, s malim sredstvima uz pomoć lokalne zajednice, a ove su nam se godine priključile i TZ-ovi Labinštine, rekao je Martinović.


Na ovogodišnjim Danima meda bila su samo tri izlagača, Cvetko Gortan iz Raše, Darko Martinović iz Labina i Ivica Fajdetić iz Rijeke, ali su posjetitelji mogli kušati 30-ak vrsta meda koji su bili upućeni na ocjenjivanje u laboratorij Agronomskog fakulteta u Zagrebu.


Branko Biočić


dani meda labinštine dani meda med darko martinović udruga pčelara labin